Current Affairs Quiz 15 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15 October 2019

Question 1:______________ will get Indira Gandhi award for national integration.
A. Chandi Prasad Bhatt
B. Sunderlal Bahuguna
C. Gaura Devi
D. MedhaPatkar

Answer and Explanation

Answer: A

Chandi Prasad Bhatt is an Indian Gandhian environmentalist and social activist, who founded Dasholi Gram SwarajyaSangh (DGSS) in Gopeshwar in 1964, which later became a mother-organization to the Chipko Movement, in which he was one of the pioneers, and for which he was awarded the Ramon Magsaysay Award for Community Leadership in 1982, followed by the Padma Bhushan in 2005.

Question 2: Where is the Headquarter of Life Insurance Council?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Life Insurance Council was constituted under Sec.64C of Insurance Act 1938, the Life Insurance Council functions through several sub-committees and includes all life insurance companies in India. In total, there are 24 life insurers who offer a variety of traditional and new innovative products.

Question 3:Which of the following has topped Hurun India Philanthropy List 2019?
A. Shiv Nadar
B. Azim Premji
C. Mukesh Ambani
D. Gautam Adani

Answer and Explanation

Answer: A

Shiv Nadar(HCL) with a contribution of Rs 826 crore has topped the EdelgiveHurun India Philanthropy List 2019 which was released by Hurun India.

Question 4:The 10th edition of Indo-US joint military exercise ___________ has begun in Seattle, USA.
A. Vajra Prahar 2019
B. Vijay Prahar 2019
C. Abhay Prahar 2019
D. Shakti Prahar 2019

Answer and Explanation

Answer: A

The 10th edition of Indo-US joint military exercise ‘Vajra Prahar 2019′ has begun in Seattle, USA.

Question 5:World Students’ Day on __________ is marked as the birthday of APJ Abdul Kalam.
A. 13th October
B. 14th October
C. 15th October
D. 16th October

Answer and Explanation

Answer: C

World Students’ Day on 15th October is marked as the birthday of APJ Abdul Kalam.

Question 6:____________’s book ‘Quichotte’ was among the six books shortlisted for Booker Prize 2019 prize.
A. Jhumpa Lahiri
B. Salman Rushdie
C. Amitav Ghosh
D. Arundhati Roy

Answer and Explanation

Answer: B

Salman Rushdie’s book ‘Quichotte’ was among the six books shortlisted for Booker Prize 2019 prize.

Question 7:____________ has launched a new Fixed Deposit scheme called ‘FD health’.
A. Axis Bank
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Kotak Bank

Answer and Explanation

Answer: C

ICICI Bank has launched a new Fixed Deposit scheme called ‘FD health’. ‘FD Health’ Scheme provides investors a complimentary critical illness cover for users of 18-50 years of age.

Question 8:Australian Tennis Player __________ has won ‘The Don’ Award which is named after Sir Donald Bradman and recognises the sporting achievement of the year which has inspired the people of Australia.
A. Ashleigh Barty
B. Alison Riske
C. Simona Halep
D. Johanna Konta

Answer and Explanation

Answer: A

Australian Tennis Player Ashleigh Barty has won ‘The Don’ Award which is named after Sir Donald Bradman and recognises the sporting achievement of the year which has inspired the people of Australia.

Question 9:American Gymnast ___________ won 19th world title at 49th edition World Artistic Gymnastics Championships, broke the record for most world medals won by any gymnast.
A. Aly Raisman
B. Simone biles
C. Gabby Douglas
D. Laurie Hernandez

Answer and Explanation

Answer: B

American Gymnast Simone biles won 19th world title at 49th edition World Artistic Gymnastics Championships, broke the record for most world medals won by any gymnast.

Question 10:The International Day of Rural Women is observed on 15th October to spread the role of women and girls in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods.
A. 13th October
B. 14th October
C. 15th October
D. 16th October

Answer and Explanation

Answer: C

The International Day of Rural Women is observed on 15th October to spread the role of women and girls in ensuring the sustainability of rural households and communities, improving rural livelihoods.

Daily Current Affairs: 15 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 15 October 2019 Current Affairs Quiz 15 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest