Current Affairs Quiz 19 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19 October 2019

Question 1:NITI Aayog has released first ever ‘India Innovation Index’. Which state has topped it?
A. Karnataka
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Telangana

Answer and Explanation

Answer: A

NITI Aayog has released first ever ‘India Innovation Index’. Karnataka has topped the chart.

Question 2:______________ Government has launched YSR Rytu Bharosa–PM Kisan scheme for farmers’ welfare in the state.
A. Telangana
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Kerala

Answer and Explanation

Answer: B

Andhra Pradesh Government has launched YSR Rytu Bharosa–PM Kisan scheme for farmers’ welfare in the state.

Question 3:Jammu and Kashmir Governor ______________ has inaugurated J&K Bazar at J&K House in New Delhi.
A. Satya Pal Malik
B. Narinder Nath Vohra
C. Lalji Tandon
D. Satyadev Narayan Arya

Answer and Explanation

Answer: A

Jammu and Kashmir Governor Satya Pal Malik has inaugurated J&K Bazar at J&K House in New Delhi.

Question 4:_____________ Government will set up Kanyashree University for women empowerment.
A. West Bengal
B. Bihar
C. Gujarat
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

West Bengal Government will set up Kanyashree University for women empowerment.

Question 5:Bollywood Actress Bhumi Pednekar has received the Face of Asia award 2019 at Busan International Film Festival at_______________.
A. South Korea
B. China
C. Russia
D. Thailand

Answer and Explanation

Answer: A

Bollywood Actress Bhumi Pednekar has received the Face of Asia award 2019 at Busan International Film Festival at South Korea.

Question 6:Philharmonic Orchestra of ____________ has been named as Orchestra of the year at Gramophone Awards 2019.
A. Canada
B. Singapore
C. Hong Kong
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: C

Philharmonic Orchestra of Hong Kong has been named as Orchestra of the year at Gramophone Awards 2019.

Question 7:India, __________ joint Air Force Exercise ‘ShinyuuMaitri’ 2019 has started in West Bengal.
A. Bhutan
B. Myanmar
C. Japan
D. Bangladesh

Answer and Explanation

Answer: C

India, Japan joint Air Force Exercise ‘ShinyuuMaitri’ 2019 has started in West Bengal.

Question 8:World Steel Association has elected Sajjan Jindal, Chairman and Managing Director of ____________, as its Vice-Chairman.
A. JSW Steel
B. Tata Steel
C. Arcelor Mittal Steel
D. Steel Authority of India

Answer and Explanation

Answer: A

World Steel Association has elected Sajjan Jindal, Chairman and Managing Director of JSW Steel, as its Vice-Chairman.

Question 9:Chess Player ____________ has penned a book titled ‘Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life’.
A. Viswanathan Anand
B. Magnus Carlsen
C. Vladimir Kramnik
D. Fabiano Caruana

Answer and Explanation

Answer: A

Chess Player Viswanathan Anand has penned a book titled ‘Mind Master: Winning Lessons from a Champion’s Life’.

Question 10:Who is the Vice Chairman of Niti Aayog?
A. Amitabh Kant
B. Rajiv Kumar
C. Bibek Debroy
D. Arvind Panagariya

Answer and Explanation

Answer: B

Vice-Chairman, NITI Aayog: Rajiv Kumar || CEO, NITI Aayog: Amitabh Kant.

Daily Current Affairs: 19 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 19 October 2019 Current Affairs Quiz 19 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest