Current Affairs Quiz 24 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 24 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 24 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 24 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 24 October 2019

Question 1:Which state has topped ‘University-Industry Linkage Index 2019’?
A. Karnataka
B. Gujarat
C. Odisha
D. Tamil Nadu

Answer and Explanation

Answer: A

University-Industry Linkage Index 2019 is conducted by ‘Progress, Harmony and Development Chamber of Commerce and Industry’ (PHDCCI) and Ministry of Science and Technology.

Question 2:Book ‘The Daughter from a Wishing Tree: Unusual Tales About Women in Mythology’ is authored by ________.
A. Rohan Murty
B. Sudha Murty
C. Akshata Murty
D. Rishi Sunak

Answer and Explanation

Answer: B

Book ‘The Daughter from a Wishing Tree: Unusual Tales About Women in Mythology’ is authored by Sudha Murty.

Question 3:The 18th edition of Non-Aligned Movement Summit has been scheduled to be held between 25 October and 26 October 2019 in _________, Azerbaijan.
A. Baku
B. Yerevan
C. Tbilisi
D. Nur-Sultan

Answer and Explanation

Answer: A

The 18th edition of Non-Aligned Movement Summit has been scheduled to be held between 25 October and 26 October 2019 in Baku, Azerbaijan

Question 4:The United Nations officially came into existence on 24 October __________.
A. 1945
B. 1944
C. 1946
D. 1947

Answer and Explanation

Answer: A

The United Nations officially came into existence on 24 October 1945.

Question 5:India has climbed 14 places in the World Bank’s Ease of Doing Business 2020 survey to stand at ___________, among 190 countries
A. 63
B. 64
C. 66
D. 67

Answer and Explanation

Answer: A

India has climbed 14 places in the World Bank’s Ease of Doing Business 2020 survey to stand at 63, among 190 countries

Question 6:Which Institution has topped QS India University Rankings 2020?
A. IIT-M
B. IISC-B
C. IIT-B
D. IIT-D

Answer and Explanation

Answer: C

The 2nd edition of Quacquarelli Symonds (QS) India University Rankings 2020 released. Quacquarelli Symonds is a British company specialising in education. The company was founded in 1990 by Nunzio Quacquarelli.

Question 7:______________ has become first Indian company to have a market capitalization of Rs 900666 crore.
A. TATA
B. TCS
C. Reliance
D. Adani

Answer and Explanation

Answer: C

Reliance Industries Limited has become first Indian company to have a market capitalization of Rs 900666 crore.

Question 8:Who is the Chairperson of IRDAI?
A. Subhash Chandra Khuntia
B. Ajay Tyagi
C. Rajiv Kumar
D. AS Kiran Kumar

Answer and Explanation

Answer: A

Website: irdai.gov.in || Founded: 1999 || Sector: Insurance || Headquarters: Hyderabad || Type: Statutory corporation || Chairperson: Subhash Chandra Khuntia

Question 9:Tennis Player ________ has won ITF women’s tennis tournament in Lagos, Nigeria.
A. Riya Bhatia
B. Pranjala Yadlapalli
C. Rutuja Bhosale
D. Karman Kaur Thandi

Answer and Explanation

Answer: A

Tennis Player Riya Bhatia has won ITF women’s tennis tournament in Lagos, Nigeria.

Question 10:The 7th edition of CISM World Military Games was held in ___________, China.
A. Hangzhou
B. Wuhan
C. Hangzhou
D. Shanghai

Answer and Explanation

Answer: B

The 7th edition of CISM World Military Games was held in Wuhan, China.

Daily Current Affairs: 24 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 24 October 2019 Current Affairs Quiz 24 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest