Current Affairs Quiz 27 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 27 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 27 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 27 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 27 October 2019

Question 1:___________ is the national repository of India’s cyber tech capabilities.
A. TechSagar
B. TechManthan
C. TechSamudra
D. TechAasmaan

Answer and Explanation

Answer: A

TechSagar is the national repository of India’s cyber tech capabilities.

Question 2:In _____________, No Government Jobs will be given to persons having more than two children after January 1, 2021.
A. Rajasthan
B. Assam
C. Karnataka
D. Gujarat

Answer and Explanation

Answer: B

In Assam, No Government Jobs will be given to persons having more than two children after January 1, 2021.

Question 3:Justin Trudeau has won a second term as the prime minister of _____________ after the federal election.
A. Canada
B. Mexico
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

Justin Trudeau has won a second term as the prime minister of Canada after the federal election.

Question 4:India has been ranked _____________ in the ranking of the total Intellectual Property filing activity by origin.
A. 10th
B. 9th
C. 8th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: D

India has been ranked 7th in the ranking of the total Intellectual Property filing activity by origin and its patent filings rose to 7.5% to 3473 in 2018.

Question 5:India is ranked __________ out of 195 countries with a score of 46.5 out of 100 in Global Health Security Index 2019.
A. 87th
B. 77th
C. 67th
D. 57th

Answer and Explanation

Answer: D

India is ranked 57th out of 195 countries with a score of 46.5 out of 100 in Global Health Security Index 2019.

Question 6:World Polio Day is observed across the world on ____________.
A. 26 October
B. 25 October
C. 24 October
D. 27 October

Answer and Explanation

Answer: C

World Polio Day is observed across the world on 24 October.

Question 7:India is ranked _________ on the list of 37 countries in the 11th edition of Mercer Global Pension Index 2019 was released by HR Consulting firm Mercer.
A. 31st
B. 33rd
C. 32nd
D. 34th

Answer and Explanation

Answer: C

India is ranked 32nd on the list of 37 countries in the 11th edition of Mercer Global Pension Index 2019 was released by HR Consulting firm Mercer.

Question 8:UNICEF and Ministry of Women and Child Development have appointed Actor ____________ to raise awareness and speak up against sexual abuse of children.
A. Ayushmann Khurrana
B. Shahid Kapoor
C. Rajkummar Rao
D. Vicky Kaushal

Answer and Explanation

Answer: A

UNICEF and Ministry of Women and Child Development have appointed Actor Ayushmann Khurrana to raise awareness and speak up against sexual abuse of children

Question 9:Government of India has granted ‘Maharatna’ status to _________and Power Grid Corp.
A. HPCL
B. BPCL
C. IOCL
D. ONGC

Answer and Explanation

Answer: A

Government of India has granted ‘Maharatna’ status to Hindustan Petroleum and Power Grid Corp.

Question 10:Who has won the Men’s Wisden India Almanack Cricketer of the Year 2019 award?
A. Virat Kohli
B. Jasprit Bumrah
C. Rohit Sharma
D. MS Dhoni

Answer and Explanation

Answer: B

Wisden India Almanack Cricketer of the Year 2019 award (Male): Jasprit Bumrah

Daily Current Affairs: 27 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 27 October 2019 Current Affairs Quiz 27 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest