Current Affairs Quiz 3 October 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 October 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 October 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 October 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 October 2019

Question 1:____________ Government has launched ‘Mo Sarkar’ initiative for ensuring transparency in governance focusing fully on the common public.
A. Odisha
B. Andhra Pradesh
C. Punjab
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: A

Odisha Government has launched ‘Mo Sarkar’ initiative for ensuring transparency in governance focusing fully on the common public.

Question 2:President Kovind has presented Swachchta Ambassador award 2019 to ___________ at India Today Safaigiri Summit held in New Delhi.
A. Virat Kohli
B. Sachin Tendulkar
C. MS Dhoni
D. Rohit Sharma

Answer and Explanation

Answer: B

President Kovind has presented Swachchta Ambassador award 2019 to Sachin Tendulkar at India Today Safaigiri Summit held in New Delhi

Question 3:What is the Capital of Syria?
A. Aleppo
B. Lira
C. Lima
D. Damascus

Answer and Explanation

Answer: D

Syria: Capital: Damascus || Currency: Syrian pound or Syrian lira

Question 4:__________ will quit Organization of the Petroleum Exporting Countries from January 1, 2020 due to its fiscal problems.
A. Bolivia
B. Venezuela
C. Colombia
D. Ecuador

Answer and Explanation

Answer: D

Ecuador will quit Organization of the Petroleum Exporting Countries from January 1, 2020 due to its fiscal problems.

Question 5:Kyrgyz lawyer Azizbek Ashurov has won __________ Nansen Refugee Award 2019.
A. UNHCR
B. UNDP
C. UNICEF
D. UNESCO

Answer and Explanation

Answer: A

Kyrgyz lawyer Azizbek Ashurov has won UNHCR Nansen Refugee Award 2019.

Question 6:RBI cuts the Repo Rate by 25 basis points to ___________.
A. 5.05%
B. 5.25%
C. 5.15%
D. 5.10%

Answer and Explanation

Answer: C

RBI cuts the Repo Rate by 25 basis points to 5.15% from 5.40%.

Question 7:__________ has launched ‘Express FD’ which is a digital fixed deposit product.
A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. Axis Bank
D. IndusInd Bank

Answer and Explanation

Answer: C

Axis Bank has launched ‘Express FD’ which is a digital fixed deposit product

Question 8:Where is the headquarter of Standard & Poor (S&P) Global ratings?
A. New York
B. Washington DC
C. Chicago
D. San Francisco

Answer and Explanation

Answer: A

S&P: Founded- 1860 || Founder- Henry Varnum Poor || Headquarters- New York.

Question 9:__________ Board has given in-principle approval to divest its 19.18% stake in Asset Reconstruction Company.
A. IDBI Bank
B. PMC Bank
C. PNB Bank
D. BOB Bank

Answer and Explanation

Answer: A

IDBI Bank Board has given in-principle approval to divest its 19.18% stake in Asset Reconstruction Company.

Question 10:NBCC India Ltd has signed an MoU with Ministry of Youth Affairs and Sports to provide project management consultancy for development of National Sports University at Imphal, ____________.
A. Meghalaya
B. Manipur
C. Nagaland
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: B

NBCC India Ltd has signed an MoU with Ministry of Youth Affairs and Sports to provide project management consultancy for development of National Sports University at Imphal, Manipur.

Daily Current Affairs: 3 October

General Knowledge Tests for October-2019
Happy Learning!
October-1October-2October-3October-4October-5
October-6October-7October-8October-9October-10
October-11October-12October-13October-14October-15
October-16October-17October-18October-19October-20
October-21October-22October-23October-24October-25
October-26October-27October-28October-29October-30October-31

Daily Current Affairs 3 October 2019 Current Affairs Quiz 3 October 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest