Current Affairs Quiz 10 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 10 September 2019

Question 1:Ministry of Culture and Tourism has flagged off first-ever Mobile Science Exhibition buses for___________.
A. Ladakh
B. Assam
C. Tripura
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Culture and Tourism has flagged off first-ever Mobile Science Exhibition buses for Ladakh Region in Leh.

Question 2:What is the Capital of Slovenia?
A. Reykjavík
B. Ljubljana
C. Bern
D. Zagreb

Answer and Explanation

Answer: B

Slovenia: Capital: Ljubljana || Currency: Euro

Question 3:The Wildlife Institute of India is an autonomous institution under the Ministry of Environment Forest and Climate change, Government of India. established in May 1982 in ____________.
A. Dehradun
B. Nainital
C. Mussoorie
D. Shimla

Answer and Explanation

Answer: A

The Wildlife Institute of India is an autonomous institution under the Ministry of Environment Forest and Climate change, Government of India. established in May 1982 in Dehradun.

Question 4:World Suicide Prevention Day is an awareness day observed on __________ every year.
A. 10 September
B. 11 September
C. 12 September
D. 13 September

Answer and Explanation

Answer: A

World Suicide Prevention Day is an awareness day observed on 10 September every year, in order to provide worldwide commitment and action to prevent suicides, with various activities around the world since 2003.

Question 5:The Event Horizon Telescope Team were felicitated with _____________ in Fundamental Physics.
A. Breakthrough Prize
B. Wolf Prize
C. Abel Prize
D. Lasker Award

Answer and Explanation

Answer: A

The Event Horizon Telescope Team were felicitated with breakthrough Prize in Fundamental Physics.

Question 6:Former ___________ President Robert Mugabe has passed away.
A. Botswana
B. Zambia
C. Zimbabwe
D. Namibia

Answer and Explanation

Answer: C

Robert Gabriel Mugabe was a Zimbabwean revolutionary and politician who served as prime minister of Zimbabwe from 1980 to 1987 and then as president from 1987 to 2017.

Question 7:World Health Organisation South-East Asia Region have resolved to eliminate measles and rubella by ___________.
A. 2021
B. 2020
C. 2023
D. 2022

Answer and Explanation

Answer: C

World Health Organisation South-East Asia Region have resolved to eliminate measles and rubella by 2023.

Question 8:____________ was declared international literacy day by UNESCO on 26 October 1966 at 14th session of UNESCO’s General conference.
A. September 8
B. September 9
C. September 10
D. September 11

Answer and Explanation

Answer: A

8 September was declared international literacy day by UNESCO on 26 October 1966 at 14th session of UNESCO’s General conference.

Question 9:__________ and Central Board of Secondary Education have partnered to build AI learning for schools.
A. Microsoft
B. Google
C. Amazon
D. Facebook

Answer and Explanation

Answer: A

Microsoft India and Central Board of Secondary Education have partnered to build AI learning for schools.

Question 10:Multi Commodity Exchange of India (MCX) and Zhengzhou Commodity Exchange (ZCE) of ___________ have signed an MoU for co-operation and exchange of information.
A. Hong Kong
B. China
C. Japan
D. South Korea

Answer and Explanation

Answer: B

Multi Commodity Exchange of India (MCX) and Zhengzhou Commodity Exchange (ZCE) of China have signed an MoU for co-operation and exchange of information.

Daily Current Affairs: 10 September

Daily Current Affairs 10 September 2019 Current Affairs Quiz 10 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest