Current Affairs Quiz 2 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2 September 2019

Question 1:Who is the Chief Election Commissioner of India?
A. Sunil Arora
B. Rajiv Mehrishi
C. Achal Kumar Jyoti
D. Om Prakash Rawat

Answer and Explanation

Answer: A

Sunil Arora is the Chief Election Commissioner of India.

Question 2:September 2019 will be celebrated as the ___________.
A. Rashtriya Swachhta Maah
B. Rashtriya Poshan Maah
C. Rashtriya Hindi Maah
D. Rashtriya Suraksha Maah

Answer and Explanation

Answer: B

September 2019 will be celebrated as the Rashtriya Poshan Maah.

Question 3:India’s first garbage cafe will be opened in Ambikapur, ____________.
A. Madhya Pradesh
B. Jharkhand
C. Chhattisgarh
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: C

India’s first garbage cafe will be opened in Ambikapur, Chhattisgarh.

Question 4:Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has inaugurated the 59th Foundation Day of _________ in New Delhi.
A. CBSE
B. ICSE
C. AICTE
D. NCERT

Answer and Explanation

Answer: D

Human Resource Development Minister Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has inaugurated the 59th Foundation Day of NCERT in New Delhi.

Question 5:India will be hosting ___________ session of Conference of Parties of United Nations Convention to Combat Desertification for the first time in New Delhi.
A. 13th
B. 14th
C. 15th
D. 16th

Answer and Explanation

Answer: B

India will be hosting 14th session of Conference of Parties of United Nations Convention to Combat Desertification for the first time in New Delhi.

Question 6:What is the Capital of Dominican Republic?
A. San Dominican
B. Dominican City
C. Santo Domingo
D. El Domingo

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Santo Domingo || Currency: Dominican peso

Question 7:Which country has topped World Safe Cities Index 2019?
A. Osaka
B. Singapore City
C. Tokyo
D. Vienna

Answer and Explanation

Answer: C

World Safe Cities Index 2019 is published by Economist Intelligence Unit which ranks 60 countries worldwide across five continents.

Question 8:____________ has become first country in the world to issue Biometric Seafarer Identity Document.
A. India
B. Japan
C. China
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

India has become first country in the world to issue Biometric Seafarer Identity Document.

Question 9:Where is the Headquarter of IRDAI?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: D

Website: irdai.gov.in || Founded: 1999 || Sector: Insurance || Headquarters: Hyderabad || Type: Statutory corporation || Chairperson: Subhash Chandra Khuntia

Question 10:____________ and Ministry of Electronics and Information Technology have inked a Statement of Intent to induct ‘Build for Digital India’ programme.
A. Microsoft
B. Google
C. Adobe
D. Oracle

Answer and Explanation

Answer: B

Google and Ministry of Electronics and Information Technology have inked a Statement of Intent to induct ‘Build for Digital India’ programme.

Daily Current Affairs: 2 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 2 September 2019 Current Affairs Quiz 2 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest