Current Affairs Quiz 20 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 September 2019

Question 1:__________ President Takehiko Nakao has announced his resignation.
A. ADB
B. AIIB
C. NDB
D. BRICS Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Development Bank President Takehiko Nakao has announced his resignation.

Question 2:Bharat Earth Movers Limited and __________ Infrastructure Engineering have signed an MoU in the areas of aerospace, industrial automation, 3-D printing, artificial intelligence and hydraulic system engineering.
A. Tech Mahindra
B. Wipro
C. IBM
D. Infosys

Answer and Explanation

Answer: B

Bharat Earth Movers Limited and Wipro Infrastructure Engineering have signed an MoU in the areas of aerospace, industrial automation, 3-D printing, artificial intelligence and hydraulic system engineering.

Question 3:____________ Government has tied-up with US firm Zipline to use autonomous delivery drones to deliver emergency medicines and critical care across state.
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Odisha
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra Government has tied-up with US firm Zipline to use autonomous delivery drones to deliver emergency medicines and critical care across state.

Question 4:___________ State Industrial and Infrastructure Development Corporation (HSIIDC) has inked an MoU with SIDBI for funding support to micro, small and medium enterprises.
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Karnataka
D. Maharashtra

Answer and Explanation

Answer: A

Haryana State Industrial and Infrastructure Development Corporation (HSIIDC) has inked an MoU with SIDBI for funding support to micro, small and medium enterprises.

Question 5:____________ has been appointed as National Security Adviser of USA replacing John Bolton.
A. Robert O’Brien
B. Mike Pompeo
C. Thomas Jefferson
D. Mark Esper

Answer and Explanation

Answer: A

Robert O’Brien has been appointed as National Security Adviser of USA replacing John Bolton.

Question 6:__________________ held its annual Center-2019 International Command Exercise involving six other nations India, China, Pakistan, Kazakhstan, Uzbekistan and Kyrgyzstan.
A. Saudi Arabia
B. Japan
C. Russia
D. United Kingdom

Answer and Explanation

Answer: C

Russia held its annual Center-2019 International Command Exercise involving six other nations India, China, Pakistan, Kazakhstan, Uzbekistan and Kyrgyzstan.

Question 7:Which City has topped the List of the world’s safest cities from Economist Intelligence Unit?
A. Singapore
B. Tokyo
C. Osaka
D. Toronto

Answer and Explanation

Answer: B

Mumbai and Delhi ranked 45th and 52nd in EIU’s World’s safest cities list among 60 countries worldwide.

Question 8:_________ has signed MoU with ISRO to develop human-centric systems for India’s first manned space mission Gaganyaan.
A. DRDO
B. HAL
C. BEL
D. BARC

Answer and Explanation

Answer: A

DRDO has signed MoU with ISRO to develop human-centric systems for India’s first manned space mission Gaganyaan.

Question 9:_________ Swimmer Sarah Thomas became the first swimmer to make a quadruple back to back crossing of the English Channel, in a time of 54 hours 10 minutes
A. American
B. British
C. German
D. French

Answer and Explanation

Answer: A

American Swimmer Sarah Thomas became the first swimmer to make a quadruple back to back crossing of the English Channel, in a time of 54 hours 10 minutes

Question 10:India’s first Central Police University will be established in ____________.
A. Gurugram
B. Greater Noida
C. Ghaziabad
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first Central Police University will be established in Greater Noida , Uttar Pradesh.

Daily Current Affairs: 20 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 20 September 2019 Current Affairs Quiz 20 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest