Current Affairs Quiz 23 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23 September 2019

Question 1:NTPC will build India’s biggest solar park of 5GW in ___________.
A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Haryana

Answer and Explanation

Answer: A

NTPC will build India’s biggest solar park of 5GW in Gujarat.

Question 2:Kerala High Court has held that ‘Right to access Internet’ is part of fundamental right to education and right to privacy under _______________ of the Constitution.
A. Article 15
B. Article 21
C. Article 17
D. Article 19

Answer and Explanation

Answer: B

Kerala High Court has held that ‘Right to access Internet’ is part of fundamental right to education and right to privacy under Article 21 of the Constitution.

Question 3: ____________ Government will set up ‘Swachh Bharat World University’ in Wardha to mark the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.
A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Gujarat
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: A

Maharashtra Government will set up ‘Swachh Bharat World University’ in Wardha to mark the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi.

Question 4:Indian photographer ____________ has been awarded as the first recipient of inaugural edition of ‘Acadmie des beaux-arts Photography Award – William Klein’.
A. Raghu Rai
B. Raghu Raman
C. Raghu Ram
D. Raghu Roy

Answer and Explanation

Answer: A

Indian photographer Raghu Rai has been awarded as the first recipient of inaugural edition of ‘Acadmie des beaux-arts Photography Award – William Klein’.

Question 5:___________ has briefly overtaken Saudi Arabia and Russia to become the world’s Top Oil Exporter for the first time.
A. USA
B. Iraq
C. Iran
D. UAE

Answer and Explanation

Answer: A

USA has briefly overtaken Saudi Arabia and Russia to become the world’s Top Oil Exporter for the first time.

Question 6:The 63rd Annual Regular Session of International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference was held in Vienna, ______________ with participation from 171 IAEA member states.
A. Switzerland
B. France
C. Austria
D. Netherlands

Answer and Explanation

Answer: C

The 63rd Annual Regular Session of International Atomic Energy Agency (IAEA) General Conference was held in Vienna, Austria with participation from 171 IAEA member states.

Question 7:India has launched an initiative to fund ___________ from ASEAN countries to pursue PhD at IITs.
A. 2500 scholars
B. 1500 scholars
C. 1000 scholars
D. 2000 scholars

Answer and Explanation

Answer: C

India has launched an initiative to fund 1000 scholars from ASEAN countries to pursue PhD at IITs.

Question 8:Data Security Council of India (Nasscom’s DSCI) has collaborated with Ministry of Electronics and IT and ____________ India to launch nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan’.
A. Google
B. Adobe
C. Amazon
D. IBM

Answer and Explanation

Answer: A

Data Security Council of India (Nasscom’s DSCI) has collaborated with Ministry of Electronics and IT and Google India to launch nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan’.

Question 9:Actor Govinda has been appointed as the brand ambassador of __________ to promote its traditions and tourist places.
A. West Bengal
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh

Answer and Explanation

Answer: D

Actor Govinda has been appointed as the brand ambassador of Madhya Pradesh to promote its traditions and tourist places.

Question 10:Powerlifter _________ of India has won five gold medals in the Commonwealth Powerlifting and Bench Press Championships 2019.
A. ArthiLatha
B. Arthi Mediboyana
C. Arthi Ram
D. Arthi Arun

Answer and Explanation

Answer: D

Powerlifter Arthi Arun of India has won five gold medals in the Commonwealth Powerlifting and Bench Press Championships 2019.

Daily Current Affairs: 23 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 23 September 2019 Current Affairs Quiz 23 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest