Current Affairs Quiz 5 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 5 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 5 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 5 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 5 September 2019

Question 1:The 72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia was inaugurated by Minister of Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan in ____________.
A. Chennai
B. Kolkata
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: D

The 72nd Session of the WHO Regional Committee for South-East Asia was inaugurated by Minister of Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan in New Delhi.

Question 2:Who is the Chairman of Central Board of Film Certification?
A. Anupam Kher
B. Prasoon Joshi
C. Sharmila Tagore
D. Waheeda Rehman

Answer and Explanation

Answer: B

Chairman of CBFC: Prasoon Joshi.

Question 3:_____________ has collaborated with Amazon Web Services to architect National Artificial Intelligence Resource Portal (NAIRP).
A. IIT Kharagpur
B. IIT Madras
C. IIT Delhi
D. IIT Mumbai

Answer and Explanation

Answer: A

IIT Kharagpur has collaborated with Amazon Web Services to architect National Artificial Intelligence Resource Portal (NAIRP).

Question 4:The International Day of Charity is observed annually on ____________. It was declared by the United Nations General Assembly in 2012.
A. 3 September
B. 4 September
C. 5 September
D. 6 September

Answer and Explanation

Answer: C

The International Day of Charity is observed annually on 5 September. It was declared by the United Nations General Assembly in 2012.

Question 5:The __________ Indian Ocean Conference 2019 was held in Male, Maldives.
A. 4th
B. 5th
C. 3rd
D. 6th

Answer and Explanation

Answer: A

The 4th Indian Ocean Conference 2019 was held in Male, Maldives.

Question 6:The 4th edition of South Asian Speakers’ Summit was held in ____________.
A. Sri Lanka
B. Maldives
C. Bangladesh
D. Bhutan

Answer and Explanation

Answer: B

The 4th edition of South Asian Speakers’ Summit was held in Male, Maldives.

Question 7:____________ has elevated PravinJadhav as its Managing Director and Chief Executive Officer.
A. Amazon Pay
B. Ola Money
C. Paytm Money
D. Walnut Pay

Answer and Explanation

Answer: C

‘Paytm Money’ has elevated Pravin Jadhav as its Managing Director and Chief Executive Officer.

Question 8:____________ has secured an agreement of $300 million from ICICI Bank to provide a range of services.
A. Infosys
B. Wipro
C. TCS
D. Cognizant

Answer and Explanation

Answer: B

Wipro has secured an agreement of $300 million from ICICI Bank to provide a range of services.

Question 9: According to the World Gold Council, India has gold reserves totalling ____________ and is at 10th spot in World Gold Council Report.
A. 718.2 tonnes
B. 518.2 tonnes
C. 818.2 tonnes
D. 618.2 tonnes

Answer and Explanation

Answer: D

According to the World Gold Council, India has gold reserves totalling 618.2 tonnes and is at 10th spot in World Gold Council Report.

Question 10:Vice-President Venkaiah Naidu has inaugurated the 5th edition of Aqua Aquaria India aquaculture event in _____________.
A. Chennai
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: D

Vice-President Venkaiah Naidu has inaugurated the 5th edition of Aqua Aquaria India aquaculture event in Hyderabad.

Daily Current Affairs: 5 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 5 September 2019 Current Affairs Quiz 5 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest