Current Affairs Quiz 7 September 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 7 September 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 7 September 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 7 September 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 7 September 2019

Question 1:Indian Army has announced that the first batch of 100 women soldiers in the Army will be commissioned by March __________.
A. 2022
B. 2021
C. 2020
D. 2023

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Army has announced that the first batch of 100 women soldiers in the Army will be commissioned by March 2021.

Question 2:________________ has released 2nd editions of ‘LoktantraKeSwar’ and ‘The Republican Ethic’ in New Delhi.
A. Narendra Modi
B. Venkaiah Naidu
C. Ram Nath Kovind
D. Om Birla

Answer and Explanation

Answer: B

Vice President Venkaiah Naidu has released 2nd editions of ‘LoktantraKeSwar’ and ‘The Republican Ethic’ in New Delhi.

Question 3:Nehru Yuva Kendra Sangathan will prepare Block Level Disaster Response Teams in collaboration with ___________.
A. NDRF
B. CISF
C. CRPF
D. ITBP

Answer and Explanation

Answer: A

Nehru Yuva Kendra Sangathan will prepare Block Level Disaster Response Teams in collaboration with NDRF.

Question 4:__________ Water Metro is the first water transport system of its kind in India.
A. Mumbai
B. Kochi
C. Vizag
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

Kochi Water Metro is the first water transport system of its kind in India.

Question 5:YudhAbhyas–2019 is the joint military training exercise between India and United States will start in ___________________.
A. Washington
B. Mumbai
C. New York
D. Kochi

Answer and Explanation

Answer: A

YudhAbhyas–2019 is the joint military training exercise between India and United States will start at Joint Base Lewis Mc Chord in Washington.

Question 6:The __________ Eastern Economic Forum was held in Vladivostok, Russia.
A. 4th
B. 6th
C. 5th
D. 7th

Answer and Explanation

Answer: C

The 5th Eastern Economic Forum was held in Vladivostok, Russia. Eastern Economic Forum is an international forum held each year in Vladivostok, Russia, for the purpose of encouraging foreign investment in the Russian Far East.

Question 7:India is ranked at ___________ spot in World Travel & Tourism Competitiveness Index 2019 by World Economic Forum.
A. 41st
B. 29th
C. 34th
D. 52nd

Answer and Explanation

Answer: C

India is ranked at 34th spot in World Travel & Tourism Competitiveness Index 2019 by World Economic Forum.

Question 8:___________ has made mandatory for banks to link retail and MSME loans to external interest rate benchmarks from the 1st of October.
A. RBI
B. NABARD
C. SEBI
D. IRDAI

Answer and Explanation

Answer: A

RBI has made mandatory for banks to link retail and MSME loans to external interest rate benchmarks from the 1st of October.

Question 9:Where is the Headquarter of New Development Bank?
A. Guangzhou
B. Shanghai
C. Shenzhen
D. Beijing

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters location: Shanghai, China || President: K. V. Kamath || Founder: BRICS

Question 10:____________ has launched ‘DigiSmart Credit Card’ which focuses primarily on the millennials.
A. HSBC Bank
B. Standard Chartered Bank
C. DBS Bank
D. American Express

Answer and Explanation

Answer: B

Standard Chartered Bank has launched ‘DigiSmart Credit Card’ which focuses primarily on the millennials.

Daily Current Affairs: 7 September

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
September-1September-2September-3September-4September-5
September-6September-7September-8September-9September-10
September-11September-12September-13September-14September-15
September-16September-17September-18September-19September-20
September-21September-22September-23September-24September-25
September-26September-27September-28September-29September-30

Daily Current Affairs 7 September 2019 Current Affairs Quiz 7 September 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest