Current Affairs Quiz 1 April 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 April 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 April 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 April 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,
Daily Current Affairs Today 1 April 2019

Question 1:Shaktikant Das is the ________ Governor of RBI.
A. 25th
B. 26th
C. 23th
D. 24th

Answer and Explanation

Answer: A

RBI 25th Governor: Shaktikant Das || Headquarters: Mumbai || Founded: 1 April 1935 || Kolkata.

Question 2:Who is the Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands?
A. V.P. Singh Badnore
B. Devendra Kumar Joshi
C. Robin K. Dhowan
D. Arup Raha

Answer and Explanation

Answer: B

Andaman and Nicobar Islands :- Capital: Port Blair || Lieutenant Governor: Devendra Kumar Joshi || National Park: Mahatma Gandhi Marine National Park, Mount Harriet National Park

Question 3:ISRO has launched a Defence Intelligence Satellite, _________ in its Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV C-45) mission.
A. INSAT
B. EMISAT
C. INDSAT
D. EIMSAT

Answer and Explanation

Answer: B

ISRO has launched a Defence Intelligence Satellite, EMISAT in its Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV C-45) mission.

Question 4:_________ of China is claimed to be the world’s first district with 5G coverage and a broadband gigabit network.
A. Guangzhou
B. Beijing
C. Shanghai
D. Hong Kong

Answer and Explanation

Answer: C

Shanghai of China is claimed to be the world’s first district with 5G coverage and a broadband gigabit network.

Question 5:___________ filmmaker Rima Das has been appointed as official ambassador of Toronto International Film Festival’s ‘Share Her Journey’ campaign.
A. Assam
B. West Bengal
C. Odisha
D. Tripura

Answer and Explanation

Answer: A

Assam filmmaker Rima Das has been appointed as official ambassador of Toronto International Film Festival’s ‘Share Her Journey’ campaign.

Question 6:The 2019 BRICS summit will be the 11th annual BRICS summit will be held in __________.
A. Russia
B. India
C. Brazil
D. China

Answer and Explanation

Answer: C

The 2019 BRICS summit will be the 11th annual BRICS summit in Brazil, an international relations conference attended by the heads of state or heads of government of the five member states Brazil, Russia, India, China and South Africa.

Question 7:_________________ has become first Indian Shipyard to deliver 100 Warships to Indian Navy.
A. Guardian Reach Shipbuilders & Engineers of India
B. Gujarat Reach Shipbuilders & Engineers Limited
C. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited
D. Garden Reach Shipbuilders & Engineers of India

Answer and Explanation

Answer: C

Garden Reach Shipbuilders & Engineers Limited has become first Indian Shipyard to deliver 100 Warships to Indian Navy.

Question 8:What is the current interest rate at SukanyaSamriddhiYojana?
A. 8.5%
B. 8.6%
C. 8.7%
D. 8.8%

Answer and Explanation

Answer: A

SukanyaSamriddhi Account is a Government of India backed saving scheme targeted at the parents of girl children. The scheme encourages parents to build a fund for the future education and marriage expenses for their female child.

Question 9:Tesla has developed its ‘largest power storage system in Asia’ at ____________ train station in Japan.
A. Osaka
B. Kyoto
C. Tokyo
D. Nagoya

Answer and Explanation

Answer: A

Tesla has developed its ‘largest power storage system in Asia’ at Osaka train station in Japan.

Question 10:____________ of Denmark has defeated KidambiSrikanth of India at the India Open 2019 final in New Delhi.
A. Lin Dan
B. Viktor Axelsen
C. KentoMomota
D. Anders Antonsen

Answer and Explanation

Answer: B

Viktor Axelsen of Denmark has defeated KidambiSrikanth of India at the India Open 2019 final in New Delhi.

Daily Current Affairs: 1 April

General Knowledge Tests for April-2019
Happy Learning!
April-1April-2April-3April-4April-5
April-6April-7April-8April-9April-10
April-11April-12April-13April-14April-15
April-16April-17April-18April-19April-20
April-21April-22April-23April-24April-25
April-26April-27April-28April-29April-30

Daily Current Affairs 1 April 2019 Current Affairs Quiz 1 April 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest