Current Affairs Quiz 1 April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 1 April 2020

Question 1:The merger of 10 PSBs into ____________ has come into from 1 April.
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Answer and Explanation

Answer: A

The merger of 10 PSBs into 4 has come into from 1 April. United Bank of India and Oriental Bank of Commerce (OBC) into Punjab National Bank (PNB). || Syndicate Bank into Canara Bank. || Corporation Bank and Andhra Bank into Union Bank of India. || Allahabad Bank into Indian Bank.

Question 2:____________ financial services group Nomura has lowered 2020 GDP Growth forecast of India to 4.5%.
A. Chinese
B. Japanese
C. Russian
D. Korean

Answer and Explanation

Answer: B

Japanese financial services group Nomura has lowered 2020 GDP Growth forecast of India to 4.5%.

Question 3:___________ has announced USD 1 billion to Indian Government for a India COVID-19 emergency response and health systems preparedness project.
A. WB
B. IMF
C. WEF
D. UNDP

Answer and Explanation

Answer: A

The World Bank has announced USD 1 billion to Indian Government for a India COVID-19 emergency response and health systems preparedness project.

Question 4:ADB will invest _____________ US Dollars in India’s infrastructure sector through NIIF of India Fund of Funds (FoF).
A. 100 million
B. 150 million
C. 200 million
D. 250 million

Answer and Explanation

Answer: A

ADB will invest 100 million US Dollars in India’s infrastructure sector through NIIF of India Fund of Funds (FoF).

Question 5:___________ has come up with two mobile applications ‘Corontine’ and ‘Safe’ that can track violations by people supposed to be in quarantine.
A. IIT-Bombay
B. IIT-Madras
C. IIT-Kanpur
D. IIT-Delhi

Answer and Explanation

Answer: A

IIT-Bombay has come up with two mobile applications ‘Corontine’ and ‘Safe’ that can track violations by people supposed to be in quarantine.

Question 6:_______ Government has launched a mobile app PRAGYAAM to issue e-passes.
A. Karnataka
B. Bihar
C. Jharkhand
D. Odisha

Answer and Explanation

Answer: C

Jharkhand Government has launched a mobile app PRAGYAAM to issue e-passes.

Question 7:Pravin Jadhav has resigned as the MD and CEO of _________.
A. PayU Money
B. Ola Money
C. Paytm Money
D. ET Money

Answer and Explanation

Answer: C

Pravin Jadhav has resigned as the MD and CEO of Paytm Money. Paytm Money Limited is a Public incorporated on 20 September 2017. It is classified as Non-govtcompany and is registered at Registrar of Companies, Delhi.

Question 8:______________ in Eugene, Oregon has been rescheduled to 2022 due to Tokyo Olympics in 2021.
A. World Athletics Championships
B. World Boxing Championships
C. World Wrestling Championships
D. World Table Tennis Championships

Answer and Explanation

Answer: A

World Athletics Championships in Eugene, Oregon has been rescheduled to 2022 due to Tokyo Olympics in 2021.

Question 9:___________ folk singer and actress Paravai Muniyamma has passed away.
A. Tamil
B. Kannada
C. Odia
D. Telugu

Answer and Explanation

Answer: A

Tamil folk singer and actress Paravai Muniyamma has passed away. Paravai Muniyamma was an Indian folk singer and actress from Paravai, Tamil Nadu. Appearing in many Tamil films, she also sang playback and acted in movies and had her own cooking show on Kalaignar TV.

Question 10:_________ selected the proposed Sun Radio Interferometer Space Experiment (SunRISE) mission.
A. ESA
B. NASA
C. ISRO
D. ROSCOSMOS

Answer and Explanation

Answer: B

NASA selected the proposed Sun Radio Interferometer Space Experiment (SunRISE) mission. Aim: To study how the Sun creates and releases Giant Solar Particle Storms.

Daily Current Affairs 1 April 2020 Current Affairs Quiz 1 April 2020 Current Affairs Infographic

Daily Current Affairs: 1 April




Pin It on Pinterest