Content Ad 002

Current Affairs Quiz 22nd April 2023

Directions for the quiz:

1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 22nd April 2023, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.

2. Current Affairs Quiz 22nd April 2023 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.

3. Each question in Current Affairs Quiz 22nd April 2023 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.

4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 22nd April 2023

 

Question 1:

As of 2023, where is India ranked on the World Bank’s Logistics Performance Index?

A) 44

B) 17

C) 22

D) 38

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: In 2023, India improved its ranking to the 38th spot in the World Bank’s Logistics Performance Index, moving up from 44th in 2018.

 

Question 2:

Who collaborated with the Indian Navy to conduct a successful trial of the sea-based endo-atmospheric interceptor missile?

A) ISRO

Content Ad 03

B) Indian Army

C) DRDO

D) AIIB

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Defence Research and Development Organization (DRDO) partnered with the Indian Navy for this trial.

 

Question 3:

Which state in India is set to establish its first medical college following the approval from the National Medical Commission?

A) Assam

B) Manipur

C) Nagaland

D) Tripura

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The Nagaland Institute of Medical Sciences and Research is the first medical college approved for Nagaland.

 

Question 4:

Which company sanctioned a loan to Gensol Engineering Ltd for the purchase of Electric Vehicles?

A) AIIB

B) GEL

C) ISRO

D) PFC

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Power Finance Corporation Ltd (PFC) provided a loan worth Rs 633 crore to Gensol Engineering Ltd for this purpose.

 

Question 5:

How many Singaporean satellites were successfully placed into orbit by ISRO’s PSLV-C55?

A) 1

B) 3

C) 2

D) 4

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The PSLV-C55 mission carried two Singaporean satellites titled, Singapore’s TeLEOS-2 and LUMELITE-4.

 

Question 6:

In which city is the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) opening its first overseas office?

A) Dubai

B) Mumbai

C) New York

D) Abu Dhabi

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The AIIB and the UAE have agreed to inaugurate AIIB’s first foreign operational hub in Abu Dhabi.

 

Question 7:

What is the theme for Earth Day 2023?

A) “Protect Our Home”

B) “Invest in Our Planet”

C) “Nature’s Call”

D) “Green Tomorrow”

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The theme for Earth Day in 2023 is “Invest in Our Planet”.

 

Question 8:

Who is the developer of the UAV ‘Nagastra’?

A) Z-Motion, Bangalore

B) Economics Explosives Ltd (EEL)

C) Solar Industries Nagpur

D) DRDO

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: While ‘Nagastra’ was designed and developed by Economics Explosives Ltd (EEL) in association with Z-Motion, Bangalore, it’s a 100% subsidiary of Solar Industries Nagpur.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img