Current Affairs Quiz April 3 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz April 3 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz April 3 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz April 3 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 3 April 2018

Question 1:Who is the leader of the Rajya Sabha?
A. Narendra Modi
B. Venkaiah Naidu
C. Arun Jaitley
D. Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C

Finance Minister Arun Jaitley, who was elected to the Rajya Sabha for his fourth consecutive term as a BJP candidate from Uttar Pradesh, has been reappointed as the Leader of the House.

Question 2:How many districts of Maharashtra have air quality monitoring stations?
A. 27
B. 31
C. 33
D. 36

Answer and Explanation

Answer: A

Currently, the state has 78 stations in 27 districts. All 36 districts of Maharashtra are likely to get air quality monitoring stations by October, Maharashtra Pollution Control Board (MPCB) officials have said.

Question 3:Which university has been named as the best Indian university under the National Institutional Ranking Framework(NIRF)?
A. IIT Kharagpur
B. IISc Bangalore
C. Jawaharlal Nehru Universitya
D. Banaras Hindu University

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Institute of Science, Bangalore has been named as the best Indian university under the National Institutional Ranking Framework (NIRF), released by Human Resource Development Minister Prakash Javadekar. Jawaharlal Nehru University bagged the second position, followed by Banaras Hindu University and Anna University. Delhi University stood at the 7th position in the rankings.

Question 4:Which country has designated Hafiz Saeed’s party as a terrorist organisation?
A. India
B. Pakistan
C. Russia
D. US

Answer and Explanation

Answer: D

The US State Department designated 26/11 Mumbai terror attack mastermind Hafiz Saeed’s political party, Milli Muslim League(MML), as a foreign terrorist organisation. Pakistan’s Islamabad High Court had recently given permission to register MML as a political party.

Question 5:According to the cancellation of an agreement with UN by Israeli PM, which migrants are not allowed to settle there?
A. Pakistani
B. Afghans
C. Africans
D. Turks

Answer and Explanation

Answer: C

Israeli PM Benjamin Netanyahu cancelled an agreement with the UN to settle African migrants in western countries. Under the deal, Israel had agreed to annul a plan to forcibly deport the migrants from the country.

Question 6:Who has secured the top spot in Bloomberg Billionaires Top 100 Index?
A. Jeff Bezos
B. Bill Gates
C. Mark Zuckerberg
D. Jack Ma

Answer and Explanation

Answer: A

Jeff Bezos secured the first position while Bill Gates being the second. Jack Ma secured 13th position(Asia’s richest).

Question 7:What will be the capacity of the solar venture project in India, set up by SoftBank?
A. 1 GW
B. 2 GW
C. 3 GW
D. 4 GW

Answer and Explanation

Answer: D

The project will have a 4GW capacity.

Question 8:By how many meters should the shuttle be below the surface of the court at the time of service, according to Badminton’s new service rule?
A. 1 m
B. 1.15 m
C. 0.5 m
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: B

According to the Badminton’s new service rule, the whole of the shuttle should be below 1.15 metres from the surface of the court at the time of service.

Question 9:According to the Bloomberg Billionaires Top 100 Index, who is on the top spot from Asia?
A. Mukesh Ambani
B. Jack Ma
C. Ratan Tata
D. Yohomoshi Son

Answer and Explanation

Answer: B

According to the Bloomberg Billionaires Top 100 Index, the top spot from Asia is secured by Jack Ma while Mukesh Ambani is on the 3rd position.

Question 10:Which court recently refused to stay its order on SC/ST(Prevention of Atrocities) Act?
A. Supreme Court
B. Punjab and Haryana HC
C. Bombay HC
D. Delhi HC

Answer and Explanation

Answer: A

The Supreme Court refused to stay its order on SC/ST(Prevention of Atrocities) Act while hearing the review petition filed by the Centre. Earlier, the apex court had removed the provision for immediate arrest in cases filed under the act. The ruling was followed by massive protests by Dalit organizations across the country.

Daily Current Affairs: 3 April

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for april-2018
Happy Learning!
Apr-1Apr-2Apr-3Apr-4
Apr-5

Daily Current Affairs 3 April 2018 Current Affairs Quiz April 3 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]