Current Affairs Quiz 3 April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 3 April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 3 April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 3 April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 3 April 2020

Question 1:Who is the Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions?
A. Jitendra Singh
B. Narendra Singh Tomar
C. SD Dev Gowda
D. SmritiIrani

Answer and Explanation

Answer: A

Minister of State for Personnel, Public Grievances and Pensions: Jitendra Singh.

Question 2:Bob Weighton of ________ has been officially recognized as the world’s oldest man by Guinness World Records.
A. USA
B. UK
C. France
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

Bob Weighton of UK has been officially recognized as the world’s oldest man by Guinness World Records.

Question 3:Donations for PM-CARES Fund granted 100% tax exemption under IT Act, ____________.
A. 1961
B. 1965
C. 1951
D. 1955

Answer and Explanation

Answer: A

The Income-tax Act, 1961 is the changing Statute of Income Tax in India. It provides for levy, administration, collection and recovery of Income Tax. The Government of India brought a draft statute called the “Direct Taxes Code” intended to replace the Income Tax Act,1961 and the Wealth Tax Act, 1957.

Question 4:Indian Railways’ Chittaranjan Locomotive Works, located in ___________, West Bengal, has set new world record by producing a total of 431 locomotives.
A. Asansol
B. Kolkata
C. Murshidabad
D. Malda

Answer and Explanation

Answer: A

Indian Railways’ Chittaranjan Locomotive Works, located in Asansol, West Bengal, has set new world record by producing a total of 431 locomotives.

Question 5:India’s first coronavirus hospitalization insurance ‘Corona Care’ has been launched by _________ for Covid-19 treatment.
A. PhonePe
B. Amazon Pay
C. Google Pay
D. Ola Money

Answer and Explanation

Answer: A

India’s first coronavirus hospitalization insurance ‘Corona Care’ has been launched by PhonePe for Covid-19 treatment.

Question 6:Asian Development Bank has slashed India Growth estimate for FY21 to ______.
A. 4.1%
B. 4.2%
C. 4.0%
D. 4.4%

Answer and Explanation

Answer: C

Asian Development Bank has slashed India Growth estimate for FY21 to 4%.

Question 7:‘AarogyaSetu’ App was launched by ____________ under the Ministry of Electronics and Information Technology.
A. Bharat Informatics Limited
B. Bharat Electronics Limited
C. National Informatics Center
D. National Technology Center

Answer and Explanation

Answer: C

‘AarogyaSetu’ App was launched by National Informatics Center under the Ministry of Electronics and Information Technology.

Question 8:_______ method founder Tony Lewis has passed away.
A. DLS
B. LBW
C. Free-hit
D. 12th Man

Answer and Explanation

Answer: A

DLS method founder Tony Lewis has passed away. Anthony Robert Lewis CBE is a former Welsh cricketer, who captained England, became a journalist, went on to become the face of BBC Television cricket coverage in the 1990s, and became president of the Marylebone Cricket Club.

Question 9:_____________ will host the third edition of the Asian Youth Games (AYG) in Shantou in November 2021.
A. China
B. Japan
C. Korea
D. Malaysia

Answer and Explanation

Answer: A

China will host the third edition of the Asian Youth Games (AYG) in Shantou in November 2021.

Question 10:Where is the Headquarter of Asian Development Bank?
A. India
B. Philippines
C. China
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa || Membership: 68 countries || Founded: 19 December 1966

Daily Current Affairs: 3 April

Daily Current Affairs 3 April 2020 Current Affairs Quiz 3 April 2020 Current Affairs InfographicGk-Current-Affairs-Tests-June




Pin It on Pinterest