Current Affairs Quiz April 4 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz April 4 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz April 4 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz April 4 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 4 April 2018

Question 1:To which country has India flagged off the trial run of the first container train from Kolkata city?
A. Bangladesh
B. Myanmar
C. Thailand
D. Philippines

Answer and Explanation

Answer: A

The trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off from Kolkata city. The train left for Bangladesh with 60 containers loaded with almost 1,200 tonnes of de-oiled cake, used as a raw material for animal feed.

Question 2:In which year was the India-Japan-US trilateral launched?
A. 2010
B. 2011
C. 2013
D. 2015

Answer and Explanation

Answer: B

The India-Japan-US trilateral was launched in December 2011. It was elevated to ministerial level in September 2015.

Question 3:After the extension of route, starting from Delhi, up to which city will the Gatiman Express run?
A. Mathura
B. Agra
C. Jhansi
D. Patna

Answer and Explanation

Answer: C

The Gatiman Express, which is billed as India’s fastest train, will now run till Jhansi. The route of the train, which originally ran from Delhi to Agra, has been extended to promote tourism and boost connectivity.

Question 4:Through how many wildlife sanctuaries, will the stretch of Mumbai-Nagpur Expressway in Maharashtra reportedly pass?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer and Explanation

Answer: B

An expert committee recently observed that over 1 lakh trees will have to be cut for the construction of a 258-km-stretch of 701-km Mumbai-Nagpur Expressway in Maharashtra. The stretch will reportedly pass through an eco-sensitive zone, including two wildlife sanctuaries.

Question 5:How much additional tariff has been imposed by China on US imports?
A. 15%
B. 20%
C. 23%
D. 25%

Answer and Explanation

Answer: D

China on Wednesday announced an additional 25% tariff on US imports worth $50 billion in response to proposed US tariffs on over 1,300 Chinese goods. The tariff will be imposed on 106 US products including automobiles, chemicals and aircraft.

Question 6:How many percent entries are accounted by Pakistan in UN terror list?
A. 25%
B. 35%
C. 40%
D. 50%

Answer and Explanation

Answer: C

Pakistan alone accounts for 40% entries in UN terror list. As many as 139 citizens and entities from Pakistan have been named in the list of terrorists supporting organisations consolidated by United Nations Security Council.

Question 7:Where is 900MW-capacity Arun III hydropower project going to be built?
A. Bhutan
B. Bangladesh
C. Maldives
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: D

PM Narendra Modi and Nepalese PM KP Oli will jointly lay foundation stone of the 900MW Arun III hydropower project to be built in Nepal’s eastern part, later this week.

Question 8:The Indian government has gifted two helicopters-‘Dhruv’ to which country?
A. Maldives
B. Philippines
C. Sri Lanka
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian government has gifted two helicopters-‘Dhruv’ to Maldives. Recently, The Maldives has asked the Indian government to take back one of the two helicopters to them.

Question 9:By how many percent the Direct Tax collection has grown in the financial year 2017-18?
A. 10%
B. 15%
C. 18%
D. 22%

Answer and Explanation

Answer: C

The Direct Tax collection has grown by 18% to cross Rs.10.02 trillion in the financial year 2017-18, Finance Minister Arun Jaitley has said.

Question 10:How many times Australia has hosted the Commonwealth Games?
A. 3
B. 5
C. 6
D. 8

Answer and Explanation

Answer: B

These Games(2018) will mark the 5th time that Australia has hosted the Commonwealth Games.

Daily Current Affairs: 4 April

general-knowledge-tests

General Knowledge Tests for april-2018
Happy Learning!
Apr-1Apr-2Apr-3Apr-4
Apr-5

Daily Current Affairs 4 April 2018 Current Affairs Quiz April 4 2018 Current Affairs InfographicTooltip Text




Pin It on Pinterest