Current Affairs Quiz 4th-5th April 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 4th-5th April 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 4th-5th April 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 4th-5th April 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 4th-5th April 2020

Question 1:Online cultural competition ‘Mo Prativa’ has been launched by the ____________ Government in collaboration with the UNICEF.
A. Odisha
B. Gujarat
C. Rajasthan
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: A

Online cultural competition ‘Mo Prativa’ has been launched by the Odisha Government in collaboration with the UNICEF.

Question 2:Department of Science & Technology has approved to set up a rapid response center ‘CAWACH’ at Society for Innovation and Entrepreneurship (SINE), ____________.
A. IIT Jodhpur
B. IIT Bombay
C. IIT Delhi
D. IIT Madras

Answer and Explanation

Answer: B

Department of Science & Technology has approved to set up a rapid response center ‘CAWACH’ at Society for Innovation and Entrepreneurship (SINE), IIT Bombay. CAWACH stands for Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH). Aim: To scout, evaluate and support the innovations and start-ups that address COVID-19 challenges.

Question 3:The Asian Development Bank has projected India’s growth to slow down to _________ in the current fiscal year 2020-21.
A. 4.0%
B. 4.1%
C. 4.2%
D. 4.3%

Answer and Explanation

Answer: A

The Asian Development Bank has projected India’s growth to slow down to 4% in the current fiscal year 2020-21.

Question 4:___________ has reduced trading timings of currency and debt markets from 10 AM to 2 PM.
A. NABARD
B. IRDAI
C. SEBI
D. RBI

Answer and Explanation

Answer: D

RBI has reduced trading timings of currency and debt markets from 10 AM to 2 PM. RBI: Headquarters– Mumbai || Formation– 1 April 1935 || Governor– Shaktikanta Das || Deputy Governors– 3 (Bibhu Prasad Kanungo, Mahesh Kumar Jain, Michael Debabrata Patra).

Question 5:__________ has offered ‘Watson Assistant for Citizens’ to quickly address COVID-19 queries.
A. IBM
B. Adobe
C. Amazon
D. Microsoft

Answer and Explanation

Answer: A

IBM has offered ‘Watson Assistant for Citizens’ to quickly address COVID-19 queries. IBM: CEO- Arvind Krishna

Question 6:National Maritime Day in India is observed on ______________ every year.
A. 4 April
B. 6 April
C. 5 April
D. 7 April

Answer and Explanation

Answer: C

National Maritime Day in India is observed on 5 April every year. First time it was celebrated on 5 April, 1964.

Question 7:The National Health Authority has gotten into a partnership with ___________ India to facilitate safe, reliable and efficient transportation to healthcare workers amid COVID-19.
A. Ola
B. Uber
C. Meru
D. Metro

Answer and Explanation

Answer: B

The National Health Authority has gotten into a partnership with Uber India to facilitate safe, reliable and efficient transportation to healthcare workers amid COVID-19.

Question 8:The Olympic Council of Asia has unveiled the official mascots of the 19th Asian Games to be held in Hangzhou in ___________.
A. 2022
B. 2021
C. 2023
D. 2020

Answer and Explanation

Answer: A

The Olympic Council of Asia has unveiled the official mascots of the 19th Asian Games to be held in Hangzhou in 2022.

Question 9:The FIFA Under-17 Women’s World Cup, which was scheduled to be played in ___________ in November 2020, has been postponed due to the Coronavirus pandemic.
A. India
B. China
C. Brazil
D. Japan

Answer and Explanation

Answer: A

The FIFA Under-17 Women’s World Cup, which was scheduled to be played in India in November 2020, has been postponed due to the Coronavirus pandemic.

Question 10:April 4 is celebrated as the International Day for Mine Awareness.
A. 4 April
B. 6 April
C. 5 April
D. 7 April

Answer and Explanation

Answer: A

April 4 is celebrated as the International Day for Mine Awareness. Theme: ‘Together for Mine Action’.

Daily Current Affairs: 4th-5th April

Daily Current Affairs 4 & 5 April 2020 Current Affairs Quiz 4 & 5 April 2020 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest