Current Affairs Quiz 1 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1 August 2018

Question 1: Who is the CEO of Tata Consultancy Services?
A. Rajesh Gopinathan
B. Natarajan Chandrasekaran
C. Aman Mehta
D. N. Ganapathy Subramaniam

Answer and Explanation

Answer: A

Rajesh Gopinathan is the CEO and Managing Director of Tata Consultancy Services, a leading global IT solutions and consulting firm.

Question 2: __________________ Government has launched ‘Mobile Tihar’ scheme, which is a smartphone distribution scheme.
A. Odisha
B. Chhattisgarh
C. Jharkhand
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: B

Chhattisgarh Government launched ‘Mobile Tihar’ scheme which is a smartphone distribution scheme.

Question 3: __________ has set up India’s first live payments bank.
A. Fino Payment Bank
B. Indian Post Payment Bank
C. Jio
D. Bharti Airtel

Answer and Explanation

Answer: D

Payments banks is a new model of banks conceptualised by RBI. These banks can accept a restricted deposit, which is currently limited to ₹1 lakh per customer. These banks cannot issue loans and credit cards. Both current account and savings accounts can be operated by such banks. Payments banks can issue services like ATM cards, debit cards, net-banking and mobile-banking. Bharti Airtel has set up India’s first live payments bank.

Question 4: NITI Aayog was formed on _________ .
A. 1st April 2015
B. 1st July 2015
C. 1st January 2015
D. 2st Oct 2015

Answer and Explanation

Answer: C

The NITI Aayog, also National Institution for Transforming India, is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve Sustainable Development Goals.

Question 5: How many Asian countries are there currently in Us’ STA-1 list?
A. 3
B. 2
C. 1
D. 4

Answer and Explanation

Answer: A

India (South Asian country) along with Japan and South Korea are there in List.

Question 6: What is the capital of Mauritius?
A. Port Jose
B. Saint Louis
C. Port Louis
D. Saint Lewis

Answer and Explanation

Answer: C

Capital: Port Louis, Currency: Mauritian rupee, Continent: Africa

Question 7: How many members are there in Monitory Policy Committee currently?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 8

Answer and Explanation

Answer: C

There are Six members in the Monitory Policy Committee currently. The members are- Dr. Chetan Ghate, Professor, Indian Statistical Institute; Dr. Pami Dua, Director, Delhi School of Economics; Dr. Ravindra H. Dholakia, Professor, Indian Institute of Management, Ahmedabad; Dr. Michael Debabrata Patra, Executive Director, Dr. Viral V. Acharya, Deputy Governor in charge of monetary policy – and was chaired by Dr. Urjit R. Patel, Governor.

Question 8: Egypt defeated _________ in WSF-World Junior Squash team championship.
A. England
B. France
C. Germany
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: A

Egypt defeated England in WSF-World Junior Squash team championship.

Question 9: The first Asian Games were held in _________.
A. India
B. China
C. Japan
D. Indonesia

Answer and Explanation

Answer: A

The 1951 Asian Games, officially known as the First Asian Games, was a multi-sport event celebrated in New Delhi, India from 4 to 11 March 1951. The Games received names like First Asiad.

Question 10: ___________ is an optical character recognition engine for Indian languages.
A. a-Aksharayan
B. e-Aksharayan
C. i-Aksharayan
D. o-Aksharayan

Answer and Explanation

Answer: B

e-Aksharayan is an optical character recognition engine for Indian languages. Some of research work from e-Aksharayan has been published in different conferences and journals.

Daily Current Affairs: 1 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1

Daily Current Affairs 1 August 2018 Current Affairs Quiz August 1 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]