Current Affairs Quiz 10 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 10 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 10 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 10 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 10 August 2018

Question 1: Ram Nath Kovind is the __________ and current President of India, in office since 25 July 2017.
A. 15th
B. 16th
C. 13th
D. 14th

Answer and Explanation

Answer: D

Ram Nath Kovind is the 14th and current President of India, in office since 25 July 2017. Previously he had served as the Governor of Bihar from 2015 to 2017 and was a Member of Parliament, Rajya Sabha from 1994 to 2006.

Question 2: What is the full form of Project ‘SWAYAM’ ?
A. Study Web of Active Learning for Young Aspiring Minds
B. Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds
C. Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Mind
D. Study Web of Active Learning for Young Aspiring Mind

Answer and Explanation

Answer: B

Study Webs of Active Learning for Young Aspiring Minds(SWAYAM)-an initiative which is launched by HRD Ministry.

Question 3: Where is the head quarter of IKEA Furniture retail company?
A. Netherlands
B. Sweden
C. France
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

About IKEA :- Founder: Ingvar Kamprad ,Founded: 1943, Älmhult, Sweden , Headquarters: Leiden, Netherlands , CEO: Jesper Brodin

Question 4: International Monetary Fund has forecasted India’s GDP growth at ________ for 2019-2020 fiscal.
A. 7.5 %
B. 7.4 %
C. 7.7 %
D. 7.6 %

Answer and Explanation

Answer: A

International Monetary Fund forcasted India’s GDP growth at 7.5 % for 2019-2020 fiscal.

Question 5: President Kovind, inaugurated the ‘One District One Product’ Summit in ______, Uttar Pradesh.
A. Lucknow
B. Kanpur
C. Mathura
D. Agra

Answer and Explanation

Answer: A

President Kovind, inaugurated the ‘One District One Product’ Summit in Lucknow, Uttar Pradesh.

Question 6: What is the motto of Jakarta Palembang 2018 Asian Games?
A. Power of Asia
B. Share the dream
C. Energy of Asia
D. Dare to shine

Answer and Explanation

Answer: C

Dates: 18 Aug 2018 – 2 Sep 2018, Events: 465 in 40 sports Motto: “Energy of Asia” , Host nation: Indonesia

Question 7: Which of the following is the capital of Colombia?
A. Colombian City
B. Lima
C. Bogota
D. Montevideo

Answer and Explanation

Answer: C

Colombian capital: Bogota, currency: Colombian peso.

Question 8: Who is the CEO of Xiaomi India?
A. Manu Kumar Jain
B. Mahesh Kumar
C. Jai Mani
D. Hun Sang

Answer and Explanation

Answer: A

Manu Kumar Jain is a leading Indian entrepreneur and the Global Vice President of Xiaomi. He is also the Managing Director of Xiaomi India.

Question 9: What is the full form of FIEC?
A. Federation of Indian Export Organizations
B. Federation of Indian Export Organization
C. Federation of Indian Export-Import Organizations
D. Federation of Indian Export-Import Organization

Answer and Explanation

Answer: A

It is a trade promotion organisation in India, jointly established in 1965 by the Ministry of Commerce of the Government of India and private trade and industry.

Question 10: Khangchendzonga Biosphere Reserve in __________ is one of the world’s highest ecosystems(1220 meters above sea level).
A. Jammu and Kashmir
B. Sikkim
C. Himachal Pradesh
D. Arunachal Pradesh

Answer and Explanation

Answer: B

Khangchendzonga Biosphere Reserve in Sikkim is one of the world’s highest ecosystems (1220 meters above sea level).

Daily Current Affairs: 10 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10

Daily Current Affairs 10 August 2018 Current Affairs Quiz August 10 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest