Content Ad 002

Current Affairs Quiz August 10th, 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, the Current Affairs Quiz August 10th, 2023, is meant to be a check for your learning and is intended to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 10th, 2023, is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment.
3. Each question in the Current Affairs Quiz August 10th, 2023, followed by four options. You can select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend that you go through the article, Daily Current Affairs Today August 10th, 2023

Question 1:
Which academy recently joined the Interpol Global Academy Network?

A) FBI Academy
B) Ghaziabad Police Training School
C) CBI Academy
D) Delhi Police Training College

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The CBI Academy based in Ghaziabad became a part of the Interpol Global Academy Network.

Question 2:
Where was the ‘Meri Mati, Mera Desh’ campaign launched?

A) Gateway of India
B) August Kranti Maidan
C) Jantar Mantar
D) Red Fort

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: Maharashtra’s Chief Minister Eknath Shinde initiated the ‘Meri Mati, Mera Desh’ campaign at Mumbai’s renowned August Kranti Maidan.

Question 3:
What will the National Institute of Industrial Engineering (NITIE) be renamed to?

A) IIMDelhi
B) IIMGhaziabad
C) IIMNagpur
D) IIMMumbai

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: NITIE will soon be recognized as IIMMumbai after the IIM (Amendment) Bill 2023’s passage.

Question 4:
Which new operating system is the Defence Ministry transitioning to?

A) Linux
B) Maya
C) Bodhi
D) Ubuntu Pro

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The Defence Ministry has opted to replace Microsoft OS with ‘Maya’, an indigenously developed OS based on opensource Ubuntu.

Question 5:
With which naval force did INS Chennai conduct a Passage Exercise (PASSEX) in 2023?

A) U.S. Navy
B) British Navy
C) Royal Saudi Navy
D) Australian Navy

Content Ad 03

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: INS Chennai conducted a Passage Exercise (PASSEX) 2023 alongside the Royal Saudi Naval Ship HMS Al Jubail in the Red Sea.

Question 6:
Who represented India at the 7th BRICS Industry Minister’s Meeting?

A) Narendra Modi
B) Amit Shah
C) Piyush Goyal
D) Rajnath Singh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: Piyush Goyal, India’s Commerce and Industry Minister, presented at the 7th BRICS Industry Minister’s Meeting.

Question 7:
Which Indian athlete is set to represent India in the upcoming World Athletics Championships in Budapest, Hungary?

A) Hima Das
B) Dutee Chand
C) Tajinderpal Singh Toor
D) Neeraj Chopra

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: Neeraj Chopra, the Olympic goldmedalist in javelin, is set to represent India in the upcoming World Athletics Championships.

Question 8:
What is the significance of August 10 in the context of World Biofuel Day?

A) It’s the day when the first biofuelpowered vehicle was launched.
B) It’s the day when Sir Rudolf Diesel ran a diesel engine using peanut oil.
C) It’s the day when biofuel was first discovered.
D) It’s the day when World Health Organization recognized biofuel’s potential.

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: August 10 was chosen to mark World Biofuel Day to commemorate the achievement of Sir Rudolf Diesel, who successfully ran a diesel engine using peanut oil in 1893.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img