Current Affairs Quiz 11 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11 August 2018

Question 1: What is the tagline of HSBC Bank?
A. World’s Local Bank
B. World’s International Bank
C. World’s Localized Bank
D. World’s Bank

Answer and Explanation

Answer: A

HSBC : Established on 3 March, 1865 , Headquarters – HSBC Tower, London, United Kingdom, Tagline – “World’s Local Bank”.

Question 2: Where is the headquarter of National Commission for Women?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Varanasi
D. Chennai

Answer and Explanation

Answer: B

National Commission for Women is a statutory body of the GOI, was established in January, 1992, is based in New Delhi.

Question 3: Which country is ranked first in Global Innovation Index, GII- 2018?
A. Switzerland
B. Netherlands
C. Sweden
D. UK

Answer and Explanation

Answer: A

Switzerland:-1, Netherlands:-2, Sweden:-3

Question 4: Who is the Secretary-General of United Nations?
A. Antonio Guterres
B. Irina Bokova
C. Kim Joun Kun
D. Christina Lengadre

Answer and Explanation

Answer: A

Antonio Guterres is the Secretary-General of United Nations.

Question 5: Select the correct options?
A. Anupam Puja is Managing Director of PayPal India
B. Aditya Puri is the CEO of HDFC Bank
C. Both of the above
D. None of the above

Answer and Explanation

Answer: C

Anupam Puja MD of PayPal,India and Aditya Puri is the CEO of HDFC Bank.

Question 6: _______ has got the a Wikipedia edition with own script and has become the 1st Indian tribal language for the same.
A. Gokarma
B. Maithali
C. Santali
D. Sanathil

Answer and Explanation

Answer: C

Santali has got the a Wikipedia edition with own script and has become the 1st Indian tribal language for the same.

Question 7: What is the full form of NASA?
A. National American and Space Administration
B. National Aeronautical and Space Administration
C. National Aeronautics and Space Administration
D. National Aeronautics and Space Administrative

Answer and Explanation

Answer: C

National Aeronautics and Space Administration, a civilian agency of the government of the United States of America, charged with space and aeronautical Assesments.

Question 8: ________ has introduced iris authentication for Aadhaar-based transactions.
A. Axis Bank
B. HDFC Bank
C. ICICI Bank
D. Yes Bank

Answer and Explanation

Answer: A

Axis Bank introduces iris authentication for Aadhaar-based transactions

Question 9: Who is the minister of State for Parliamentary Affairs and Statistics & Programme Implementation?
A. Vijay Goel
B. S D Dev Gowda
C. Anant Kumar
D. P Goel

Answer and Explanation

Answer: A

Vijay Goel is the Minister of State for Parliamentary Affairs and Statistics & Programme Implementation.

Question 10: Who is the author of Book Named ‘Jewellery’?
A. Kapoor Chand Koolish
B. Gulab Kothari
C. Ram Niwas Kothari
D. Sudha Murthy

Answer and Explanation

Answer: B

‘Jewellery’ by journalist Gulab Kothari(Rajasthan Patrika).This book examines a ritualistic use of jewellery worn on occasions, and the meaning of possessing jewellery in an Indian context.

Daily Current Affairs: 11 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11

Daily Current Affairs 11 August 2018 Current Affairs Quiz August 11 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]