Current Affairs Quiz 11th 12th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 11th 12th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 11th 12th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 11th 12th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 11th 12th August 2020

Question 1:Government of Uttar Pradesh has tied-up with ___________ under One District, One Product (ODOP) scheme.
A. Flipkart
B. Amazon
C. Snapdeal
D. PayTm Mall

Answer and Explanation

Answer: A

  • Government of Uttar Pradesh has tied-up with Flipkart under One District, One Product (ODOP) scheme.
  • Aim: To bring the artisans, weavers and craftsmen under the ODOP scheme.
  • Question 2:____________ became the first state in the country where the two of its coastal villages have been recognised as being ‘Tsunami Ready’ by UNESCO.
    A. Jharkhand
    B. Odisha
    C. Bihar
    D. West Bengal

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Odisha became the first state in the country where the two of its coastal villages have been recognised as being ‘Tsunami Ready’ by UNESCO.
  • India also becomes first in the Indian Ocean region to achieve the honour from the Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) of UNESCO.
  • Venkatraipur (Boxipalli) village
  • Noliasahi village
  • Question 3: Environment Minister Prakash Javadekar has launched National Portal on Human-___________ conflict called ‘SURAKHSYA’.
    A. Tiger
    B. Lion
    C. Elephant
    D. Deer

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Environment Minister Prakash Javadekar has launched National Portal on Human-Elephant conflict called ‘SURAKHSYA’.
  • It is launched on World Elephant Day (12th August).
  • Question 4:____________ Government has launched the ‘Indira Van Mitan’ Yojana.
    A. Karnataka
    B. Chhattisgarh
    C. Maharashtra
    D. Odisha

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Chhattisgarh Government has launched the ‘Indira Van Mitan’ Yojana.
  • Aim: To make the forest dwellers of the state self reliant
  • Chhattisgarh: Chief Minister: Bhupesh Baghel || Governor: Anusuiya Uikey.
  • Question 5: A state of Environmental Emergency has been declared by ____________ because a Japanese bulk carrier ‘MV Wakashio’ ran aground on a reef in Mauritius and began leaking oil into the ocean.
    A. Mauritius
    B. Seychelles
    C. Maldives
    D. Mauritania

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • A state of Environmental Emergency has been declared by Mauritius because a Japanese bulk carrier ‘MV Wakashio’ ran aground on a reef in Mauritius and began leaking oil into the ocean.
  • Mauritius: Prime Minister: Pravind Jugnauth || President: Prithvirajsing Roopun.
  • Question 6:Central Depository Services Ltd has received approval for local Authentication User Agency (AUA)/e-KYC User Agency (KUA) from __________.
    A. IBA
    B. RBI
    C. UIDAI
    D. IDRBT

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Central Depository Services Ltd has received approval for local Authentication User Agency (AUA)/e-KYC User Agency (KUA) from UIDAI.
  • Central Depository Services: Headquarters: Mumbai || Managing Director & CEO: Nehal Vora
  • Question 7:________ has launched India’s 1st Pocket Android POS Device.
    A. Airtel Payment Bank
    B. Amazon Pay
    C. Paytm
    D. Phone Pe

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Paytm has launched India’s 1st Pocket Android POS Device.
  • It is named as ‘Paytm All-in-One Portable Android Smart POS’.
  • Paytm founder: Vijay Shekhar Sharma.
  • Question 8:Former __________ Chairman Harsh Kumar Bhanwala has been appointed as executive chairman of Capital India Finance.
    A. SEBI
    B. RBI
    C. SBI
    D. NABARD

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Former NABARD Chairman Harsh Kumar Bhanwala has been appointed as executive chairman of Capital India Finance.
  • Harsh Kumar Bhanwala has served as the chairman of NABARD for over six years.
  • Question 9:World Elephant Day is an international annual event on __________.
    A. August 15
    B. August 14
    C. August 13
    D. August 12

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Elephant Day is an international annual event on August 12.
  • It is dedicated to the preservation and protection of the world’s elephants.
  • Question 10:International Youth Day is observed on __________ every year.
    A. 11th August
    B. 12th August
    C. 13th August
    D. 14th August

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • International Youth Day is observed on 12th August every year.
  • International Youth Day is an awareness day designated by the United Nations. The purpose of the day is to draw attention to a given set of cultural and legal issues surrounding youth.
  • The first IYD was observed on 12 August, 2000.
  • Theme: ‘Youth Engagement for Global Action’.
  • Question 11:The Red Bull racer ________ has won the 70th Anniversary Grand Prix.
    A. Charles Leclerc
    B. Lewis Hamilton
    C. Sebastian Vettel
    D. Max Verstappen

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • The Red Bull racer Max Verstappen has won the 70th Anniversary Grand Prix.
  • Max Emilian Verstappen is a Belgian-Dutch racing driver who competes under the Dutch flag in Formula One with Red Bull Racing.
  • Daily Current Affairs: 11th 12th August

    Daily Current Affairs 11th-12th August 2020 Current Affairs Quiz 11th-12th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest