Current Affairs Quiz 12 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 12 August 2018

Question 1: United State of America is a federal state that consists of ________ states.
A. 43
B. 47
C. 45
D. 50

Answer and Explanation

Answer: D

United State of America is a federal state that consists of 50 states

Question 2: ___________ is the first person to win two Nobel prizes, coined the term radioactivity and discovered two elements, polonium and radium.
A. H J Bhabha
B. Marie Curie
C. Perry Curie
D. Albert Einstien

Answer and Explanation

Answer: B

Marie Curie is the first person to win two Nobel prizes, coined the term radioactivity and discovered two elements, polonium and radium.

Question 3: What is the full form of SWAT?
A. Special Weapons And Tactics
B. Special Weapons And Tactic
C. Special Weapon And Tactics
D. Special Weapon And Tactic

Answer and Explanation

Answer: A

SWAT (Special Weapons And Tactics) team is a law enforcement unit which uses specialized or military equipment and tactics.

Question 4: Nirmala Sitharaman and Yogi Adityanath inducted defense industrial corridor in _________________,UP to develop special areas dedicated to defense production.
A. Aligarh
B. Agra
C. Jhansi
D. Lucknow

Answer and Explanation

Answer: A

Nirmala Sitharaman and Yogi Adityanath inducted defense industrial corridor in Aligarh,UP to develop special areas dedicated to defense production.

Question 5: Who is the Culture Minister of State (Independent Charge)?
A. Mahesh Sharma
B. Ravi Sharma
C. Asha Latha
D. Samarth Panwar

Answer and Explanation

Answer: A

Culture Minister of State (I/C) is Dr Mahesh Sharma .

Question 6: The Shanghai Cooperation Organization is a/an ________ member multilateral organization ,was established in 15 June 2001 in Shanghai.
A. 5
B. 7
C. 8
D. 9

Answer and Explanation

Answer: C

The Shanghai Cooperation Organization is an eight-member multilateral organization, was established in 15 June 2001 in Shanghai.

Question 7: What is the tagline of Vijaya Bank.
A. A Name You Can Bank Upon
B. A Bank You Can Bank Upon
C. A Friend You Can Bank Upon
D. A Firm You Can Bank Upon

Answer and Explanation

Answer: C

Vijaya Bank , HQ:- Bengaluru, Tagline :- A Friend You Can Bank Upon

Question 8: What is the full form of RDA?
A. Rupee Drawing Arrangement
B. Rupee Drawing Arrangements
C. Rupee Draw Arrangement
D. Rupee Draw Arrangements

Answer and Explanation

Answer: A

It is a channel/method to obtain money from overseas in the form of remittance (gifts). It is usually limited to individuals only, but a certain limit of money exchange for trade purposes can be done via RDA as well. Only a certain category of bank, called AD-I (Authorized Dealer-I; the level of permit allowed to a bank to exchange foreign currency as per RBI directives) is allowed to transact via RDA.

Question 9: What is the Unit to measure Air Quality Index?
A. Peak level of Particulate Matter
B. Density of pollutants
C. Peak level of pollutants particle
D. Barometer

Answer and Explanation

Answer: A

The “mass” concentration thresholds which indicate the total mass of particles in the air and which are used to assess the danger of particulate matter pollution are higher than the levels recommended by the WHO.

Question 10: Which of the following is not member of SCO?
A. Tajikistan
B. Uzbekistan
C. Turkmenistan
D. Kyrgyzstan

Answer and Explanation

Answer: C

China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, Uzbekistan Pakistan and India are the members of SCO.

Daily Current Affairs: 12 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12

Daily Current Affairs 12 August 2018 Current Affairs Quiz August 12 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest