Current Affairs Quiz 12 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 12 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 12 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 12 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 12 August 2019

Question 1:The founder of ISRO and Father of Indian Space Program, Vikram Sarabhai’s 100th birth anniversary is observed on ________.
A. August 12
B. August 13
C. August 14
D. August 15

Answer and Explanation

Answer: A

The founder of ISRO and Father of Indian Space Program, Vikram Sarabhai’s 100th birth anniversary is observed on August 12.

Question 2:Indian Government has signed a Memorandum of Settlement with ____________ Government and banned rebel outfit National Liberation Front of __________.
A. Nagaland
B. Tripura
C. Manipur
D. Assam

Answer and Explanation

Answer: B

Indian Government has signed a Memorandum of Settlement with Tripura Government and banned rebel outfit National Liberation Front of Tripura.

Question 3:World ___________ Day is an international annual event on August 12, dedicated to the preservation and protection of the world’s __________.
A. Tiger
B. Whale
C. Elephant
D. Dog

Answer and Explanation

Answer: C

World Elephant Day is an international annual event on August 12, dedicated to the preservation and protection of the world’s elephants.

Question 4:The 5th edition of Eastern Economic Forum will be held at ____________, Russia in September, 2019.
A. Ussuriysk
B. Nakhodka
C. Vladivostok
D. Irkutsk

Answer and Explanation

Answer: C

The 5th edition of Eastern Economic Forum will be held at Vladivostok, Russia in September, 2019.

Question 5:Periodic Labour Force Survey (PLFS) 2017-18 was conducted by National Sample Survey Office which comes under ______________.
A. HRD Ministry
B. Statistics Ministry
C. Home Ministry
D. Labour Ministry

Answer and Explanation

Answer: B

Periodic Labour Force Survey (PLFS) 2017-18 was conducted by National Sample Survey Office. 33% of India’s skilled youth are jobless means 4 out of 10 youth who received vocational training are out of labour force.

Question 6:What is the Capital of Congo?
A. Pointe Noire
B. Libreville
C. Brazzaville
D. Kinshasa

Answer and Explanation

Answer: C

Republic of Congo: Capital: Brazzaville || Currency: Central African CFA franc

Question 7:Saudi Aramco will buy 20% stake of Reliance Industries Ltd’s Oil and Chemicals Business for about _________ billion.
A. $16
B. $17
C. $15
D. $14

Answer and Explanation

Answer: C

Saudi Aramco will buy 20% stake of Reliance Industries Ltd’s Oil and Chemicals Business for about $15 billion.

Question 8:Morgan Stanley Capital International has added _________ Life Insurance Company Ltd. to its Global Standard Index.
A. HDFC
B. ICICI
C. Axis
D. SBI

Answer and Explanation

Answer: A

Morgan Stanley Capital International has added HDFC Life Insurance Company Ltd. to its Global Standard Index.

Question 9:Huawei Technologies headquartered in Shenzhen, __________, has launched its own Operating System named HarmonyOS.
A. China
B. Japan
C. Korea
D. Taiwan

Answer and Explanation

Answer: A

Huawei Technologies headquartered in Shenzhen, China, has launched its own Operating System named HarmonyOS.

Question 10:Wrestler Bajrang Punia has won gold in _________ men’s freestyle competition at Tbilisi Grand Prix 2019 in Georgia.
A. 60kg
B. 65kg
C. 58kg
D. 74kg

Answer and Explanation

Answer: B

Wrestler Bajrang Punia has won gold in 65kg men’s freestyle competition at Tbilisi Grand Prix 2019 in Georgia.

Daily Current Affairs: 12 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 12 August 2019 Current Affairs Quiz 12 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest