Current Affairs Quiz 13th 14th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 13th 14th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 13th 14th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 13th 14th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 13th 14th August 2020

Question 1:Indian Umpire __________ has been included in ICC’s International Panel of Umpires recently.
A. KN Ananthapadmanabhan
B. Manu Nayyar
C. Sundaram Ravi
D. Ulhas Gandhe

Answer and Explanation

Answer: A

  • Indian Umpire KN Ananthapadmanabhan has been included in ICC’s International Panel of Umpires.
  • ICC: CEO: Manu Sawhney || Headquarters: Dubai, United Arab Emirates || Chairman: Imran Khwaja (Interim).
  • Question 2:Akshay Kumar at ___________ position, is the only Bollywood Actor in Top 10 of Forbes’ Highest-Paid Actors List 2020.
    A. 7th
    B. 6th
    C. 8th
    D. 9th

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Top Three
  • 1. Dwayne Johnson
  • 2. Ryan Reynolds
  • 3. Mark Wahlberg
  • Akshay Kumar at 6th position, is the only Bollywood Actor in Top 10.
  • Question 3:Rotary Club of Madras East has conferred the ____________ Award for Environment Protection 2019 upon RS Paroda.
    A. Soumya Swaminathan
    B. Mina Swaminathan
    C. MS Swaminathan
    D. Verghese Kurien

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Rotary Club of Madras East has conferred the MS Swaminathan Award for Environment Protection 2019 upon RS Paroda.
  • RS Paroda is the Founder Chairman of the Trust for Advancement of Agricultural Sciences (TAAS), New Delhi.
  • Question 4:The World Organ Donation Day is observed on _________ every year.
    A. 12th August
    B. 13th August
    C. 14th August
    D. 15th August

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The World Organ Donation Day is observed on 13th August every year.
  • The aim of this day is to motivate normal human beings to pledge to donate organs after death, and to spread awareness about the importance of organ donation.
  • Question 5:Soma Mondal has been appointed as the next chairman of __________.
    A. SAIL
    B. BHEL
    C. BARC
    D. BEL

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Soma Mondal has been appointed as the next chairman of Steel Authority of India
  • SAIL: Headquarters: New Delhi || SAIL founded: 19 January 1954.
  • Question 6:‘Our Only Home: A Climate Appeal to the World’ has been authored by _______________ along with German environmental journalist Franz Alt.
    A. Francis, Pope
    B. Heinrich Harrer
    C. Dalai Lama
    D. Jaggi Vasudev

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • ‘Our Only Home: A Climate Appeal to the World’ has been authored by Dalai Lama along with German environmental journalist Franz Alt.
  • The 14th Dalai Lama is the current Dalai Lama. Dalai Lamas are important monks of the Gelug school, the newest school of Tibetan Buddhism, which was formally headed by the Ganden Tripas.
  • Question 7:___________ has organised ‘India@75 Summit – Mission 2022’.
    A. NASSCOM
    B. FICCI
    C. CCI
    D. ASCHOM

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Confederation of Indian Industries (CII) has organised ‘India@75 Summit – Mission 2022’.
  • It focuses on reinventing technology in India.
  • Question 8:Atal Innovation Mission and _________ Technologies has launched Student Entrepreneurship Programme (SEP 2.0).
    A. Tech Mahindra
    B. Wipro
    C. IBM
    D. Dell

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Atal Innovation Mission and Dell Technologies has launched Student Entrepreneurship Programme (SEP 2.0).
  • The NITI Aayog is a policy think tank of the Government of India, established with the aim to achieve sustainable development goals with cooperative federalism by fostering the involvement of State Governments of India in the economic policy-making process using a bottom-up approach.
  • Headquarters: New Delhi || Chairperson: Narendra Modi || CEO: Amitabh Kant
  • Question 9:eBikeGO has roped in cricketer ____________as its brand ambassador.
    A. Hardik Pandya
    B. Yuvraj Singh
    C. Suresh Raina
    D. Harbhajan Singh

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • eBikeGO has roped in cricketer Harbhajan Singh as its brand ambassador.
  • Harbhajan Singh Plaha, commonly known as Harbhajan or simply Bhajji or Bhajju Pa, is an Indian international cricketer, who plays all forms of the game cricket. A specialist spin bowler, he has the second-highest number of Test wickets by an off spinner, behind Sri Lanka’s Muttiah Muralitharan.
  • Question 10:RBI has announced to introduce a mechanism of Positive Pay feature for all cheques of value Rs __________ and above.
    A. 40000
    B. 50000
    C. 30000
    D. 60000

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • RBI has announced to introduce a mechanism of Positive Pay feature for all cheques of value Rs 50000 and above.
  • This feature helps to avert cheque frauds such as forged, altered and counterfeit checks.
  • Question 11:____________ took oath as Sri Lankan Prime Minister for 4th time.
    A. Gobaya Mahinda
    B. Gotabaya Rajapaksa
    C. Mahindra Gotabaya
    D. Mahinda Rajapaksa

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Mahinda Rajapaksa took oath as Sri Lankan Prime Minister for 4th time.
  • Sri Lanka: President: Gotabaya Rajapaksa || Capital: Sri Jayawardenepura Kotte || Currency: Sri Lankan rupee.
  • Question 12:What is the Capital of Belarus?
    A. Binsik
    B. Rouble
    C. Belarusian
    D. Minsk

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Belarus: Capital: Minsk || Currency: Belarusian Rouble.
  • Question 13:Agriculture Minister _________ has launched Krishi Megh Data Recovery Centre of ICAR.
    A. Thawar Chand Gehlot
    B. Narendra Singh Tomar
    C. Narottam Mishra
    D. Prakash Javadekar

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Agriculture Minister Narendra Singh Tomar has launched Krishi Megh Data Recovery Centre of ICAR.
  • It has been set up at National Academy of Agricultural Research Management (NAARM) in Hyderabad.
  • Krishi Megh has been set up under the National Agricultural Higher Education Project (NAHEP), funded by both the government and World Bank.
  • Question 14:Member of Niti Aayog Dr ____________ has chaired the meeting of National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19.
    A. V K Paul
    B. V K Roy
    C. V K Singh
    D. V K Gupta

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Member of Niti Aayog Dr V K Paul has chaired the meeting of National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19.
  • Aim: Procurement mechanisms for COVID-19 vaccine, guiding principles for prioritization of population groups for vaccination.
  • Question 15:___________ Government has announced Mukhya Mantri Kisan Sahay Yojana for the current Kharif season and all farmers of the state will be covered under this scheme.
    A. Haryana
    B. Punjab
    C. Gujarat
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Gujarat Government has announced Mukhya Mantri Kisan Sahay Yojana for the current Kharif season and all farmers of the state will be covered under this scheme.
  • Gujarat: Chief Minister: Vijaybhai R. Rupani || Governor: Acharya Dev Vrat.
  • Daily Current Affairs: 13th 14th August

    Daily Current Affairs 13th-14th August 2020 Current Affairs Quiz 13th-14th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest