Current Affairs Quiz 14 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 14 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 14 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 14 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 14 August 2018

Question 1: Who is the Governor of Assam?
A. Jagdish Mukhi
B. Kesari Nath Tripathi
C. Sarbanand Sonowal
D. B R Tandon

Answer and Explanation

Answer: A

Assam CM- Sarbanand Sonowal, Governor- Jagdish Mukhi.

Question 2: Tomorrow India will celebrate the _______ Independence Day.
A. 71nd
B. 72nd
C. 73nd
D. 74nd

Answer and Explanation

Answer: B

Tomorrow India will celebrate the 72nd Independence Day.

Question 3: _________ has launched ‘Pitch to MOVE’-a mobility pitch competition.
A. NITI Aayog
B. FICCI
C. MoHA
D. Planning Commission

Answer and Explanation

Answer: A

NITI Aayog has launched ‘Pitch to MOVE’-a mobility pitch competition.

Question 4: Where is the headquarter of Exim Bank?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: A

Exim Bank Headquarters in: Mumbai and was founded in: 1982.

Question 5: When was National Aeronautics and Space Administration founded?
A. 1958
B. 1992
C. 1949
D. 1969

Answer and Explanation

Answer: A

NASA was founded on 1958. Jim Bridenstine is the present Administrator of NASA.

Question 6: What is the position of Delhi in Ease of Living Index 2018?
A. 99
B. 71
C. 65
D. 26

Answer and Explanation

Answer: C

Delhi is ranked at 65th , Chennai is at 14th and Kolkata did not take part in the survey.

Question 7: On which river is Sardar Sarovar Dam constructed?
A. Sabarmati
B. Tapti
C. Narmada
D. Mahi

Answer and Explanation

Answer: C

Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada River near Navagam, Gujarat in India. Four Indian states, Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan, receive water and electricity supplied from the dam. The foundation stone of the project was laid out by Prime Minister Jawaharlal Nehru on April 5, 1961.

Question 8: _______ has emerged as the cleanest station in A1 station category.
A. Jodhpur
B. Jaisalmer
C. Jaipur
D. Jabalpur

Answer and Explanation

Answer: A

Jodhpur has emerged as the cleanest station in A1 station category.

Question 9: Who has won the Rogers Cup in Toronto?
A. Rafael Nadal
B. Novak Djokovic 
C. Alexander Zverev
D. Kevin Anderson

Answer and Explanation

Answer: A

Rafael Nadal(Spain) clinched the Rogers Cup in Toronto.

Question 10: Who is the father of Indian space programme?
A. APJ Abdul Kalam Azaad
B. Vikram Sarabhai
C. HJ Bhabha
D. K Sivam

Answer and Explanation

Answer: B

Vikram Ambalal Sarabhai was an Indian scientist and innovator widely regarded as the father of India’s space programme. Sarabhai also received the Shanti Swarup Bhatnagar Medal in 1962.

Daily Current Affairs: 14 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14

Daily Current Affairs 14 August 2018 Current Affairs Quiz August 14 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest