Current Affairs Quiz 15 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 15 August 2018

Question 1: SBI was established on 1st July _____ ?
A. 1955
B. 1956
C. 1949
D. 1969

Answer and Explanation

Answer: A

SBI Chairman- Rajnish Kumar, Headquarters- Mumbai, was established on- 01st July 1955.

Question 2: ____________ is India’s first Genetic Bank For Wildlife Conservation.
A. National Wildlife Genetics Resource Bank
B. National Wildlife Genetic Resource Bank
C. National Wildlife Generic Resource Bank
D. National Wildlife Generic Resources Bank

Answer and Explanation

Answer: B

National Wildlife Genetic Resource Bank is India’s first Genetic Bank for Wildlife Conservation.

Question 3: What is the tag line of ICICI Bank.
A. Aapki Bank
B. Desh ka Bank
C. Zindagi ke Sath
D. Hum Hain Na

Answer and Explanation

Answer: D

ICICI Bank:- Headquarters: Mumbai. CEO: Chandra Kochhar ,Tagline: Hum Hain Na! || Founded: 1994.

Question 4: ___________ has been appointed as the CEO of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana.
A. Ashish Kumar Bhutani
B. Ashish Kumar Bhumari
C. Ashish Kumar Bhatia
D. Ashish Kumar Mishra

Answer and Explanation

Answer: A

Ashish Kumar Bhutani has been appointed as CEO of Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana.

Question 5: What is the rank of Mumbai in Global Liveability Survey?
A. 117
B. 113
C. 115
D. 119

Answer and Explanation

Answer: A

New Delhi is ranked at 112 rank and Mumbai is at position 117.

Question 6: Which city has been ranked at the bottom of Ease of Living Index 2018 India?
A. Patna
B. Kohima
C. Rampur
D. Murshidabad

Answer and Explanation

Answer: C

Rampur is a city and a municipality headquarter of Rampur District in the Indian state of Uttar Pradesh.

Question 7: What is the currency of Turkey?
A. Bhat
B. Kyat
C. Lira
D. Rubble

Answer and Explanation

Answer: C

Currency: Turkish lira , Capital: Ankara, President: Recep Tayyip Erdoğan

Question 8: ICC World T20 cup will be held at __________ in November 2018.
A. West Indies
B. Sri Lanka
C. England
D. Australia

Answer and Explanation

Answer: A

ICC World T20 cup will be held in West Indies on November 2018.

Question 9: What is the Name of Home Ground of FC Barcelona?
A. Camp Nou
B. Wanda Metropolis
C. Santiago Bernabéu
D. RCD Española

Answer and Explanation

Answer: A

Camp Nou is the home stadium of FC Barcelona since its completion in 1957. With a seating capacity of 99,354, it is the largest stadium in Spain.

Question 10: Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana was launched by PM Modi in ___________.
A. 2015
B. 2016
C. 2014
D. 2017

Answer and Explanation

Answer: B

PMFBY is administered by Ministry of Agriculture and the aim is to provide a comprehensive insurance cover against failure of the crop and helps to stabilise the income of the farmers.

Daily Current Affairs: 15 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15

Daily Current Affairs 15 August 2018 Current Affairs Quiz August 15 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest