Current Affairs Quiz 15 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 15 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 15 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 15 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 15 August 2019

Question 1:Commandos For Railway Security ‘CORAS’ is a special railway unit for Indian railways under ___________.
A. Railway Police Force
B. Railways’ Protected Force
C. Railways’ Protective Force
D. Railway Protection Force

Answer and Explanation

Answer: D

Commandos For Railway Security ‘CORAS’ is a special railway unit for Indian railways under Railway Protection Force.

Question 2:The Inter-State Council was reconstituted with Prime Minister Modi as its chairman under Article ________ of the Constitution.
A. 261
B. 269
C. 273
D. 263

Answer and Explanation

Answer: D

The Inter-State Council was reconstituted with Prime Minister Modi as its chairman under Article 263 of the Constitution.

Question 3:__________ was awarded Prem Bhatia Award 2019 for his Political Reporting with a career spanning over three decades.
A. Sagarika Ghose
B. Rajdeep Sardesai
C. Barkha Dutt
D. Sudhir Chaudhary

Answer and Explanation

Answer: B

Rajdeep Sardesai was awarded Prem Bhatia Award 2019 for his Political Reporting with a career spanning over three decades.

Question 4:‘Panchamirtham’ of Palani temple in ___________ has got GI tag.
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Karnataka
D. Andhra Pradesh

Answer and Explanation

Answer: A

‘Panchamirtham’ of Palani temple in Tamil Nadu has got GI tag.

Question 5:India has contributed ____________ to reform UN Development system by contributing to UN Special Purpose Trust Fund for the resident coordinator system.
A. $2 million
B. $1 million
C. $3 million
D. $4 million

Answer and Explanation

Answer: B

India has contributed $1 million to reform UN Development system by contributing to UN Special Purpose Trust Fund for the resident coordinator system.

Question 6:Actor __________ has been honoured with 2019 Charlie Chaplin award constituted by BAFTA LA.
A. John C. Reilly
B. Rob Brydon
C. Steve Coogan
D. Oliver Hardy

Answer and Explanation

Answer: C

Actor Steve Coogan has been honoured with 2019 Charlie Chaplin award constituted by BAFTA LA.

Question 7:__________ has released final draft for Regulatory Sandbox Framework for Fintech companies.
A. NABARD
B. SEBI
C. RBI
D. Finance Ministry

Answer and Explanation

Answer: C

RBI has released final draft for Regulatory Sandbox Framework for Fintech companies.

Question 8:____________ and Aditya Birla Health Insurance have signed bancassurance pact.
A. ICICI Bank
B. Axis Bank
C. HDFC Bank
D. Kotak Mahindra Bank

Answer and Explanation

Answer: B

Axis Bank and Aditya Birla Health Insurance have signed bancassurance pact.

Question 9:American Artistic Gymnast __________ has become the first woman in the world to perform a ‘triple-double’ twist at USA Gymnastics Championships held at Kansas city, Missouri, US.
A. Gabby Douglas
B. Aly Raisman
C. Laurie Hernandez
D. Simone Biles

Answer and Explanation

Answer: D

American Artistic Gymnast Simone Biles has become the first woman in the world to perform a ‘triple-double’ twist at USA Gymnastics Championships held at Kansas city, Missouri, US.

Question 10:Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has approved the proposal to set up Indian Institute of Skills (IISs) in 3 locations viz. _______________, Mumbai and Ahmedabad.
A. Jaipur
B. Nagpur
C. Kanpur
D. Bhopal

Answer and Explanation

Answer: C

Ministry of Skill Development and Entrepreneurship has approved the proposal to set up Indian Institute of Skills (IISs) in 3 locations viz. Kanpur, Mumbai and Ahmedabad.

Daily Current Affairs: 15 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 15 August 2019 Current Affairs Quiz 15 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest