Current Affairs Quiz 16 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 16 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 16 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 16 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 16 August 2018

Question 1:__________ is the umbrella organization for all retail payments in the country.
A. NPCI
B. RBI
C. SEBI
D. BCBS

Answer and Explanation

Answer: A

NPCI is the umbrella organization for all retail payments in the country. It also manages the UPI platform that facilitates instant fund transfer between two bank accounts on a mobile platform

Question 2: __________ is the Chairman and Managing Director and Director of BSNL.
A. Anupama Sridhar
B. Anupam Shrivastava
C. Anup Shrivastava
D. Anupama Shrivastava

Answer and Explanation

Answer: B

Anupam Shrivastava is the Chairman and Managing Director and Director of BSNL.

Question 3: Who has recently been appointed as Brand Ambassador For Road Safety Campaigns?
A. Akshay Kumar
B. Akshay Khanna
C. Aamir Khan
D. Shahrukh Khan

Answer and Explanation

Answer: A

Akshay Kumar has appointed as Brand Ambassador For Road Safety Campaigns.

Question 4: Who is the president of Indian Council of Cultural Relations?
A. Vinay Sahasrabuddhe
B. Vinay Goyal
C. Meenal Goyal
D. Palak Sharma

Answer and Explanation

Answer: A

The Indian Council for Cultural Relations, is an autonomous organisation of the Government of India, involved in India’s external cultural relations, through cultural exchange with other countries and their peoples.

Question 5: When was the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry founded?
A. 1955
B. 1935
C. 1949
D. 1927

Answer and Explanation

Answer: D

FICCI is an association of business organisations in India. Established in 1927, on the advice of Mahatma Gandhi by GD Birla and Purushottam Das Thakurdas, it is the largest, oldest and the apex business organisation in India.

Question 6: Where is the head quarter of Food and Agriculture Organization?
A. Switzerland
B. Netherlands
C. Italy
D. Austria

Answer and Explanation

Answer: C

Headquarters: Rome, Italy , Founded: 16 October 1945, Quebec City, Canada , Head: José Graziano da Silva

Question 7: Who is the CEO of HCL Enterprise?
A. Kiran Nadar
B. Shiv Nadar
C. Roshani Nadar
D. Aman Malhotra

Answer and Explanation

Answer: C

Roshni Nadar Malhotra is the Executive Director and the CEO of HCL Enterprise. She is the only child of HCL’s founder, Shiv Nadar. In 2017, she was ranked 57th on the Forbes World’s 100 Most Powerful Women list.

Question 8: The ________ World Congress of Philosophy (WCP) was held in Beijing,China.
A. 24th
B. 23th
C. 26th
D. 25th

Answer and Explanation

Answer: A

The 24th World Congress of Philosophy (WCP) was held in Beijing.

Question 9: Who has won UEFA Super Cup 2018?
A. Atlético Madrid
B. FC Barcelona
C. Chelsea
D. Real Madrid

Answer and Explanation

Answer: A

Real Madrid lost 2-4 to rivals Atlético Madrid in UEFA Super Cup.

Question 10: D Bala Venkatesh Varma has been appointed as the Ambassador to _________.
A. China
B. Russia
C. Pakistan
D. USA

Answer and Explanation

Answer: B

D Bala Venkatesh Varma has been appointed as the Ambassador to Russia.

Daily Current Affairs: 16 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16

Daily Current Affairs 16 August 2018 Current Affairs Quiz August 16 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest