Content Ad 002

Current Affairs Quiz August 16th, 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, the Current Affairs Quiz August 16th, 2023, is meant to be a check for your learning and is intended to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 16th, 2023, is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment.
3. Each question in the Current Affairs Quiz August 16th, 2023, followed by four options. You can select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend that you go through the article, Daily Current Affairs Today August 16th, 2023

Question 1:
Who was recently sworn in as Pakistan’s Caretaker Prime Minister?

A) Anwar ul Haq Khan

B) Anwar ul Haq Kakar

C) Asif Ali Zardari

D) Imran Khan

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. Anwar ul Haq Kakar was sworn in as Pakistan’s 8th and youngest caretaker prime minister.

Question 2:
Which country’s economy entered a recession recently?

A) Belgium

B) Germany

C) Netherlands

D) France

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The Dutch economy is mentioned to have entered a recession, with a decline in the recent quarter.

Question 3:
What healthcare service will now be provided for free in a government hospital in Goa?

A) Cardiac surgeries

Content Ad 03

B) Kidney transplants

C) IVF treatment

D) Cancer treatments

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Goa Medical College’s superspeciality block is now equipped to offer IVF treatment for free, as mentioned in the passage.

Question 4:
Which company is responsible for the manufacturing of the ‘Prabal’, India’s first long-range revolver?

A) Defence Research and Development Organisation (DRDO)

B) Bharat Forge

C) Advanced Weapons and Equipment India Limited (AWEIL)

D) Tata Advanced Systems

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The state-owned company Advanced Weapons and Equipment India Limited (AWEIL), based in Kanpur, is set to launch ‘Prabal’.

Question 5:
Which OTT platforms did Viacom18 merge?

A) Netflix and Voot

B) JioCinema and Netflix

C) Amazon Prime and JioCinema

D) JioCinema and Voot

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Viacom18 completed the merger of its two OTT platforms, JioCinema and Voot, as highlighted in the passage.

Question 6:
Neymar Jr. moved from PSG to which football club?

A) AlNassr

B) AlHilal

C) AlAhli

D) AlShabab

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The passage states that Neymar Jr has signed for Saudi Arabia’s AlHilal from Paris Saint-Germain (PSG).

Question 7:
By how much is India’s per capita income projected to increase by 2047, according to the SBI Research Study?

A) 5 times

B) 6.5 times

C) 7.5 times

D) 8 times

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The study conducted by SBI Research economists projects India’s per capita income to surge by 7.5 times by 2047.

Question 8:
Who was the legendary footballer from India that recently passed away?

A) Sunil Chhetri

B) Bhaichung Bhutia

C) Mohammed Habib

D) IM Vijayan

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The passage mentions the passing of former India captain and legendary footballer Mohammed Habib.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img