Current Affairs Quiz 17 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17 August 2019

Question 1:___________ Government has announced the launch of ‘Mo Sarkar’ initiative for transparency in governance.
A. Odisha
B. Tamil Nadu
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: A

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has announced the launch of ‘Mo Sarkar’ initiative for transparency in governance.

Question 2: India’s first Space Science Museum is opened in ___________.
A. Bangalore
B. Hyderabad
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer and Explanation

Answer: B

India’s first Space Science Museum is opened in Hyderabad. It’s a collaborative effort between the Indian Space Research Organization and the B M Birla Science Centre.

Question 3:Neelum Sharma who recently has passed away, was an Indian anchor who was most well known as one of the founding anchors of __________.
A. Doordarshan
B. Rajya Sabha TV
C. Lok Sabha TV
D. Doordarshan Sports

Answer and Explanation

Answer: A

Neelum Sharma was an Indian anchor who was most well known as one of the founding anchors of Doordarshan.

Question 4:The ___________ edition of KONKAN exercise is an annual bilateral exercises between Indian Navy and Royal Navy of Britain is currently underway off the South Coast of UK.
A. 14th
B. 15th
C. 16th
D. 17th

Answer and Explanation

Answer: A

The 14th edition of KONKAN exercise is an annual bilateral exercises between Indian Navy and Royal Navy of Britain is currently underway off the South Coast of UK.

Question 5:The 5th edition of International Army Scout Masters competition was held at ____________ Military station Rajasthan.
A. Barmer
B. Jodhpur
C. Bikaner
D. Jaisalmer

Answer and Explanation

Answer: D

The 5th edition of International Army Scout Masters competition was held at Jaisalmer Military station Rajasthan.

Question 6:Who is the Secretary of USA Department of State?
A. Rex W. Tillerson
B. Mike Pompeo
C. John R. Bolton
D. Mike Pence

Answer and Explanation

Answer: B

Michael Richard Pompeo is an American politician and attorney who, since April 2018, has served as the 70th United States secretary of state.

Question 7:Australia and New Zealand Banking Group has slashed its forecast for India’s GDP growth to __________ from 6.5% earlier.
A. 6.1%
B. 6.2%
C. 6.3%
D. 6.4%

Answer and Explanation

Answer: B

Australia and New Zealand Banking Group has slashed its forecast for India’s GDP growth to 6.2% from 6.5% earlier.

Question 8:India’s forex reserves has spotted the highest ever valuation of ____________ due to rise in foreign currency assets.
A. $630.57 bn
B. $530.57 bn
C. $330.57 bn
D. $430.57 bn

Answer and Explanation

Answer: D

India’s forex reserves has spotted the highest ever valuation of $430.57 bn due to rise in foreign currency assets.

Question 9:___________ has become first airline of India to operate a commercial flight over North Pole.
A. Air India
B. Air Asia
C. Tata Vistara
D. IndiGo

Answer and Explanation

Answer: A

Air India has become first airline of India to operate a commercial flight over North Pole.

Question 10:On August 17, 1945, Indonesia declared its independence from ____________.
A. Germany
B. Netherlands
C. France
D. Italy

Answer and Explanation

Answer: B

On August 17, 1945, Indonesia declared its independence from Netherlands.

Daily Current Affairs: 17 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 17 August 2019 Current Affairs Quiz 17 August 2019 Current Affairs Infographic

Pin It on Pinterest