Current Affairs Quiz 17th 18th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 17th 18th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 17th 18th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 17th 18th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 17th 18th August 2020

Question 1:Minister of Youth Affairs and Sports __________ has launched ‘Fit India Youth Club’ Initiative.
A. Kiren Rijiju
B. Prakash Javadekar
C. Srinivasa Gowda
D. Pema Khandu

Answer and Explanation

Answer: A

  • Minister of Youth Affairs and Sports Kiren Rijiju has launched ‘Fit India Youth Club’ Initiative.
  • Aim: To create mass awareness about the relevance of fitness, across the nation.
  • Question 2:All India __________ Federation and Sports Authority of India have joined hands to launch an E-Pathshala.
    A. Hockey
    B. Football
    C. Badminton
    D. Tennis

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • All India Football Federation and Sports Authority of India have joined hands to launch an E-Pathshala
  • Aim: To recognise the creativity and develop the interest in football.
  • AIFF: President: Praful Patel || Headquarters: Dwarka, Delhi
  • SAI: Founded: 1982 || Headquarters location: New Delhi || Director General: ‎Sandip Pradhan
  • Question 3:Chief Scientist of World Health Organisation Soumya Swaminathan was conferred with the _________ Chief Minister’s Special Award.
    A. Karnataka
    B. Kerala
    C. Tamil Nadu
    D. Andhra Pradesh

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Chief Scientist of World Health Organisation Soumya Swaminathan was conferred with the Tamil Nadu Chief Minister’s Special Award.
  • It is in recognition of her advisory role in combating the COVID-19 pandemic in the state.
  • Question 4: NITI Aayog in collaboration with _______ have launched the ‘ATL AI Step Up Module’ for students.
    A. ASHCHOM
    B. NASSCOM
    C. CCI
    D. FICCI

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • NITI Aayog in collaboration with NASSCOM have launched the ‘ATL AI Step Up Module’ for students.
  • NASSCOM: President– Debjani Ghosh || Head quarters– New Delhi
  • NITI Aayog: CEO– Amitabh Kant || Head quarters– New Delhi
  • Question 5:Retired Air Vice Marshal ___________ has authored a new book ‘Full Spectrum: India’s Wars, 1972-2020’.
    A. Arjun Subramaniam
    B. Arvind Subramaniam
    C. Anjum Subramaniam
    D. Aravesh Subramaniam

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Retired Air Vice Marshal Arjun Subramaniam has authored a new book ‘Full Spectrum: India’s Wars, 1972-2020’.
  • A comprehensive account of war and conflict in contemporary India.
  • Question 6: Book ‘The Greatest Secret’ has been authored by __________.
    A. Esther Hicks
    B. Joe Vitale
    C. Rhonda Byrne
    D. James Arthur Ray

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Book ‘The Greatest Secret’ has been authored by Rhonda Byrne.
  • Rhonda Byrne is an Australian television writer and producer. Her New Thought book The Secret is based on the belief in the law of attraction. She wrote several sequels to the book, including The Power, The Magic and Hero, as well as other books that relate to The Secret.
  • Question 7:____________ will launch India’s first bullion index named ‘Bulldex’.
    A. NSE
    B. BSE
    C. MCX
    D. INX

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Multi Commodity Exchange of India (MCX) will launch India’s first bullion index named ‘Bulldex’.
  • Multi Commodity Exchange of India Ltd is an independent commodity exchange based in India. It was established in 2003 and is based in Mumbai. It is India’s largest commodity derivatives exchange.
  • CEO: P.S. Reddy || Chairperson: Mr. Saurabh Chandra || Headquarters: Mumbai
  • Question 8:___________ in collaboration with IIM-Bangalore announced the launch of Platform for investor education (PIE), a digital learning platform for investor education.
    A. INX
    B. MCX
    C. BSE
    D. NSE

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • National Stock Exchange in collaboration with IIM-Bangalore announced the launch of Platform for investor education (PIE), a digital learning platform for investor education.
  • NSE: Managing Director & CEO – Mr. Vikram Limaye || Headquarters – Mumbai.
  • Question 9: ____________launched ‘DIGITAL APNAYEN’ campaign to encourage customers to use digital banking channels.
    A. BOB
    B. BOI
    C. SBI
    D. PNB

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Punjab National Bank launched ‘DIGITAL APNAYEN’ campaign to encourage customers to use digital banking channels.
  • PNB: Headquarters: New Delhi || CEO: SS Mallikarjuna Rao
  • Question 10:Chief Minister of __________ Neiphiu Rio has launched ‘Yellow Chain’ a centralized e-commerce system.
    A. Manipur
    B. Nagaland
    C. Assam
    D. Tripura

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Chief Minister of Nagaland Neiphiu Rio has launched ‘Yellow Chain’ a centralized e-commerce system.
  • Chief Minister of Nagaland: Neiphiu Rio || Governor of Nagaland: R. N. Ravi.
  • Daily Current Affairs: 17th 18th August

    Daily Current Affairs 17th-18th August 2020 Current Affairs Quiz 17th-18th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest