Current Affairs Quiz 18 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 18 August 2018

Question 1: Which of the following will be the recipient of the Directors Guild of America (DGA) honours?
A. Ang Lee
B. James Cameron
C. David Flincher
D. Christopher Nolan

Answer and Explanation

Answer: A Director Ang Lee will be the recipient of the annual Directors Guild of America honours.

Question 2: Where is the headquarter of Marine Products Export Development Authority (MPEDA)?
A. Mumbai
B. Kochi
C. Chennai
D. Vizag

Answer and Explanation

Answer: B

MPEDA:- Constituted on 20th April, 1972, Headquarters – Kochi , It comes under Department of Commerce .

Question 3: Anamudi Shola National Park is located in which state?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Tamilnadu
D. Andhra

Answer and Explanation

Answer: A

National Parks in Kerala: Anamudi Shola National Park, Eravikulam National Park, Mathikettan Shola National Park, Pambadum Shola National Park, Periyar National Park, Silent Valley National Park.

Question 4: International Day of the Girl Child is observed on ___________.
A. October 11
B. October 10
C. October 13
D. October 12

Answer and Explanation

Answer: A

International Day of Girls is an international observance day declared by the United Nations; it is also called the Day of Girls and the International Day of Girls. October 11, 2012, was the first Day of Girls.

Question 5: Who is the non-executive-chairman of Infosys?
A. Nandan Nilekani
B. Salil Parekh
C. N. R. Narayana Murthy
D. Sudha Murthy

Answer and Explanation

Answer: A

Nandan Nilekani is an Indian entrepreneur, bureaucrat and politician. He co-founded Infosys and is the non executive chairman of Infosys.

Question 6: Who is the Minister of Tourism in India?
A. Jayant Sinha
B. M Nakavi
C. M J Akbar
D. K J Alphons

Answer and Explanation

Answer: D

K J Alphons is an Indian civil servant, advocate, and politician. He is currently serving as the Union Minister of State for Electronics and Information Technology, Culture, and Tourism

Question 7: How many US scientists are declared winners 2018 Albany Medical Center Prize?
A. 4
B. 2
C. 3
D. 4

Answer and Explanation

Answer: C

Three US scientists (James Allison, Carl June and Steven Rosenberg) are declared winners 2018 Albany Medical Center Prize in Medicine and Biomedical Research for having innovative treatments for cancer, HIV and other diseases.

Question 8: Where is the head quarter of Asian Cricket Council (ACC)?
A. Malaysia
B. India
C. Pakistan
D. Nepal

Answer and Explanation

Answer: A

Asian Cricket Council (ACC):- Headquarters: Kuala Lumpur, Malaysia, Was founded: 1983, Member Countries: 25 .

Question 9: Who is the CEO of BCCI?
A. Rahul Johri
B. Amitabh Kant
C. Sharad Panwar
D. Rajiv Shukla

Answer and Explanation

Answer: A

CEO of BCCI is Rahul Johri.

Question 10: What is the rank of India in the latest FIFA Rankings?
A.100
B. 96
C. 98
D. 99

Answer and Explanation

Answer: B

India jumped one spot to 96 in the Current FIFA rankings.

Daily Current Affairs: 18 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18

Daily Current Affairs 18 August 2018 Current Affairs Quiz August 18 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest