Current Affairs Quiz 18 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 18 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 18 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 18 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 18 August 2019

Question 1:National Tribal Festival ‘Aadi Mahotsav’ has begun in _________.
A. Leh-Ladakh
B. Jharkhand
C. Odisha
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: A

National Tribal Festival ‘Aadi Mahotsav’ has begun in Leh-Ladakh. It was inaugurated by Union Minister for Tribal Affairs Arjun Munda.

Question 2:________ states out of 18 selected states have signed Memorandum of Understanding with Ministry of Textiles for skilling under SAMARTH Scheme.
A. 13
B. 14
C. 15
D. 16

Answer and Explanation

Answer: D

16 states out of 18 selected states have signed Memorandum of Understanding with Ministry of Textiles for skilling under SAMARTH Scheme.

Question 3:__________ has commemorated the loss of first glacier ‘Okjokull’ which was lost due to climate change.
A. Ireland
B. Greenland
C. Iceland
D. Sweden

Answer and Explanation

Answer: C

Iceland has commemorated the loss of first glacier ‘Okjokull’ which was lost due to climate change.

Question 4:The 5th meeting of India-Nepal Joint Commission will be held in ___________.
A. Kathmandu
B. Janakpur
C. New Delhi
D. Lucknow

Answer and Explanation

Answer: A

The 5th meeting of India-Nepal Joint Commission will be held in Kathmandu.

Question 5:______________ will honour Prime Minister Modi with the ‘Order of Zayed’.
A. Saudi Arabia
B. United Arab Emirates
C. Qatar
D. Iran

Answer and Explanation

Answer: B

United Arab Emirates will honour Prime Minister Modi with the ‘Order of Zayed’.

Question 6:President Kovind has inaugurated underground Bunker Museum at Raj Bhavan, ___________.
A. Hyderabad
B. Bhopal
C. Mumbai
D. Ahmedabad

Answer and Explanation

Answer: C

President Kovind has inaugurated underground Bunker Museum at Raj Bhavan, Mumbai.

Question 7:Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated Naval Tata Hockey Academy at __________ in Bhubaneshwar.
A. Biju Patnaik Hockey Stadium
B. Barabati Stadium
C. Kalinga Stadium
D. Jawaharlal Nehru Stadium

Answer and Explanation

Answer: C

Odisha Chief Minister Naveen Patnaik has inaugurated Naval Tata Hockey Academy at Kalinga Stadium in Bhubaneshwar.

Question 8:_____________ Deepak Punia has become India’s first junior World Champion as he wom Gold Medal at the Junior Worlds defeating Alik Shebzukhov of Russia at Tallinn, Estonia.
A. Wrestler
B. Boxer
C. Sprinter
D. Shot-putter

Answer and Explanation

Answer: A

Wrestler Deepak Punia has become India’s first junior World Champion as he won Gold Medal at the Junior Worlds defeating Alik Shebzukhov of Russia at Tallinn, Estonia.

Question 9:____________ has launched Flagship Programme titled ‘Village Volunteers System’.
A. Andhra Pradesh Government
B. Telangana Government
C. Odisha Government
D. Karnataka Government

Answer and Explanation

Answer: A

Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy has launched Flagship Programme titled ‘Village Volunteers System’.

Question 10:_____________ refers to the process of offering shares of a private corporation to the public in a new stock issuance. Public share issuance allows a company to raise capital from public investors.
A. Option Public Offering
B. Initial Public Offering
C. Final Public Offering
D. Future Public Offering

Answer and Explanation

Answer: B

An initial public offering (IPO) refers to the process of offering shares of a private corporation to the public in a new stock issuance. Public share issuance allows a company to raise capital from public investors.

Daily Current Affairs: 18 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 18 August 2019 Current Affairs Quiz 18 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest