Current Affairs Quiz 19 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 19 August 2018

Question 1: What is the name of Joint military exercise between Indian Army and Royal Thai Army?
A. Exercise Maitree 2018
B. Pitch Black 2018
C. Ind-Thai Ex 2018
D. Thai-Box 2018

Answer and Explanation

Answer: A

This is an annual event designed to strengthen the partnership between Royal Thai Army and Indian Army .

Question 2: What is the motto of The National Disaster Response Force?
A. Prosperity for All
B. Saving Lives and Beyond
C. For the Humanity
D. We Stand With You

Answer and Explanation

Answer: B

Minister responsible: Rajnath Singh, Minister of Home Affairs, Founded: 2006, Agency executive: Sanjay Kumar, IPS, Director General, Headquarters: New Delhi, Motto: Saving Lives & Beyond.

Question 3: What is the capital of Mauritius?
A. Port Louis
B. Saint Louis
C. Port City
D. Tanzania

Answer and Explanation

Answer: A

Capital: Port Louis, Dialing code: +230, Currency: Mauritian rupee, Continent: Africa

Question 4: _______ was the seventh UN secretary general and also the first black African secretary-general.
A. Kofi Annan
B. Ban Ki moon
C. Nane Maria Annan
D. Boutros Boutros

Answer and Explanation

Answer: A

Kofi Annan was the seventh UN secretary general and also the first black African secretary-general.

Question 5: _______ a biennial multi-national large force employment warfare exercise was hosted by Royal Australian Air Force (RAAF) in Australia.
A. Pitch Black
B. Pitch White
C. Black Pitch
D. White Pitch

Answer and Explanation

Answer: A

Pitch Black a biennial multi-national large force employment warfare exercise was hosted by Royal Australian Air Force (RAAF) in Australia.

Question 6: The World Humanitarian Day is observed on ________ across the world.
A. August 16
B. August 17
C. August 19
D. August 18

Answer and Explanation

Answer: C

The World Humanitarian Day is observed on August 19 across the world.

Question 7: PVR Cinemas has completed the acquisition of around _________ stake in SPI Cinemas(Chennai-based chain).
A. 79%
B. 75%
C. 72%
D. 51%

Answer and Explanation

Answer: C

PVR Cinemas has completed the acquisition of 71.69% stake in SPI Cinemas (Chennai-based chain).

Question 8: Which of the following recently won India’s 1st Medal in Cycling at the UCI Junior Track Cycling World Championships in Aigle, Switzerland?
A. Esow Alben
B. Manoj Sahu
C. Naman Kapil
D. Venkappa Shivappa

Answer and Explanation

Answer: A

Esow Alben(19 year old Teen) claimed a Silver Medal at the UCI Junior Track Cycling World Championships in Aigle, Switzerland.

Question 9: Imran Khan took oath as the _______ Prime Minister of Pakistan.
A. 23nd
B. 20nd
C. 22nd
D. 21nd

Answer and Explanation

Answer: C

Imran Khan took oath as the 22nd Prime Minister of Pakistan.

Question 10: Bajarang Punia is a ___________.
A. Weightlifter
B. Badminton Player
C. Shot Putter
D. Wrestler

Answer and Explanation

Answer: D

Bajarang Punia won the Men’s freestyle 65 kg /Gold medal. He defeated Japanese Wrestler Takatani Daichi 11-8; the score was locked at 6-6 after the first round.

Daily Current Affairs: 19 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19

Daily Current Affairs 19 August 2018 Current Affairs Quiz August 19 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]