Current Affairs Quiz 19th 20th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 19th 20th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 19th 20th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 19th 20th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 19th 20th August 2020

Question 1:Ashok Lavasa has stepped down as the __________ Commissioner of India.
A. Election
B. Income-tax
C. GST
D. Auditor

Answer and Explanation

Answer: A

  • Ashok Lavasa has stepped down as the Election Commissioner of India.
  • Ashok Lavasa is set to join the Asian Development Bank as the vice-president from September 2020.
  • Question 2:____________has launched £3 Million Innovation Challenge Fund in India.
    A. USA
    B. UK
    C. Russia
    D. Japan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • United Kingdom has launched £3 Million Innovation Challenge Fund in India.
  • Aim: To help scientists in academia and industry to address the COVID-19 pandemic and climate change.
  • Question 3: ______________ Government has signed up National Payment Corporation of India and Canara Bank to empower village and ward secretariats with digital payments.
    A. Karnataka
    B. Telangana
    C. Andhra Pradesh
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Andhra Pradesh Government has signed up National Payment Corporation of India and Canara Bank to empower village and ward secretariats with digital payments.
  • NPCI: Headquarters location: Mumbai || Founded: 2008 || MD & CEO: Dilip Asbe
  • Question 4:_____________ and Central Water Commission of India have launched the flood forecasting initiatives across India.
    A. Microsoft
    B. Google
    C. Amazon
    D. IBM

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Google and Central Water Commission of India have launched the flood forecasting initiatives across India.
  • Central Water Commission: Chairman: Rajendra Kumar Jain || Headquarters: Sewa Bhawan, New Delhi.
  • Question 5:_________ Bank India announced the appointment of Prashant Joshi as Managing Director of Indian Region.
    A. DBS
    B. HSBC
    C. Citi
    D. Bank of America

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • DBS Bank India announced the appointment of Prashant Joshi as Managing Director of DBS Bank India.
  • DBS Bank: CEO: Piyush Gupta || Headquarters: Singapore
  • Question 6: Former CBI special director Rakesh Asthana appointed the Director General of the ______________.
    A. CRPF
    B. ITBP
    C. BSF
    D. CISF

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Former CBI special director Rakesh Asthana appointed the Director General of the Border Security Force.
  • The Border Security Force is India’s Primary border guarding organisation on its border with Pakistan and Bangladesh.
  • Headquarters: New Delhi
  • Question 7:Satya Pal Malik has been appointed as Governor of ___________.
    A. Sikkim
    B. Karnataka
    C. Meghalaya
    D. Assam

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Satya Pal Malik has been appointed as Governor of Meghalaya.
  • Chief minister: Conrad Sangma
  • Question 8:______________ has appointed GP Garg as executive director.
    A. PFRDA
    B. RBI
    C. NABARD
    D. SEBI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Securities and Exchange Board of India has appointed GP Garg as executive director.
  • SEBI: Chairman: Ajay Tyagi || Headquarter: Mumbai.
  • Question 9:World Humanitarian Day is observed on _____________.
    A. 22nd August
    B. 21st August
    C. 20th August
    D. 19th August

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Humanitarian Day is observed on 19th August.
  • World Humanitarian Day is an international day dedicated to recognize humanitarian personnel and those who have lost their lives working for humanitarian causes.
  • Question 10:St Christopher School, ________________ has won Pallikkutam National Award for Innovation in Education.
    A. Assam
    B. Nagaland
    C. Manipur
    D. Tripura

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Pallikkutam National Awards for Innovation in Education 2020 is assessed by Indian Institute of Management, Kozhikode (IIMK) in Association with Federal Bank.
  • St Christopher School, Nagaland has won Pallikkutam National Award for Innovation in Education.
  • Question 11:____________ has been named as title sponsorship rights of IPL 2020.
    A. TATA
    B. Patanjali
    C. Reliance
    D. Dream 11

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Dream 11 has been named as title sponsorship rights of IPL 2020.
  • Dream11 is a fantasy sports platform based in India that allows users to play fantasy cricket, hockey, football, kabaddi and basketball. In April 2019, Dream11 became the first Indian gaming company to enter the ‘Unicorn Club’.
  • Founders of Dream 11: Harsh Jain and Bhavit Sheth.
  • Question 12: Which of the following city has topped Knight Frank Prime Global Cities Index?
    A. Stockholm
    B. New York
    C. Tokyo
    D. Philippines

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Knight Frank Prime Global Cities Index is a valuation-based index tracking the movement in prime residential prices
  • Top Three
  • 1. Philippines
  • 2. Tokyo
  • 3. Stockholm
  • Bengaluru at 26th, New Delhi at 27th and Mumbai is at 32nd position.
  • Question 13: Where is the Headquarter of International Solar Alliance?
    A. France
    B. India
    C. Austria
    D. Switzerland

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • The International Solar Alliance is an alliance of 121 countries initiated by India, most of them being sunshine countries, which lie either completely or partly between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn.
  • Headquarters location: Gurugram || Founded at: Paris, France || Founded: 30 November 2015 || Membership: All members of UN || Leader: Upendra Tripathy
  • Daily Current Affairs: 19th 20th August

    Daily Current Affairs 19th-20th August 2020 Current Affairs Quiz 19th-20th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest