Current Affairs Quiz 1st 2nd August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 1st 2nd August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 1st 2nd August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 1st 2nd August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 1st 2nd August 2020

Question 1:Atal Innovation Mission has launched ‘AIM-iCREST’ in partnership with _____________and Wadhwani Foundation.
A. Jeff Bezos Foundation
B. Bill & Melinda Gates Foundation
C. Relaince Foundation
D. Azim Premji Foundation

Answer and Explanation

Answer: B

  • Atal Innovation Mission has launched ‘AIM-iCREST’ in partnership with Bill & Melinda Gates Foundation and Wadhwani Foundation.
  • NITI Aayog: CEO– Amitabh Kant || Headquarters– New Delhi
  • Question 2:_________ chaired he 6th BRICS Environment Ministers Meeting.
    A. South Africa
    B. Russia
    C. China
    D. Brazil

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Russia chaired he 6th BRICS Environment Ministers Meeting.
  • Environment Minister Prakash Javadekar represented India in the BRICS Environment Ministers’ Meet.
  • Question 3: Reliance Power and ____________ energy major JERA have signed an agreement for Meghnaghat Power Plant in Bangladesh.
    A. Korean
    B. Russian
    C. Japanese
    D. American

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Reliance Power and Japanese energy major JERA have signed an agreement for Meghnaghat Power Plant in Bangladesh.
  • Chairman of Reliance Power: Anil Ambani.
  • Bangladesh: Prime Minister: Sheikh Hasina || Capital: Dhaka || Currency: Taka.
  • Question 4:Small Industries Development Bank of India and __________ has launched ‘MSMESaksham’ Portal.
    A. TransUnion CIBIL
    B. ICRA
    C. CRISIL
    D. CARE Ratings

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Small Industries Development Bank of India and TransUnion CIBIL has launched ‘MSMESaksham’ Portal.
  • A comprehensive financial education and knowledge platform for MSMEs.
  • It will support them in managing their credit obligations.
  • Question 5:Where is the Headquarter of Small industrial Development Bank of India?
    A. Lucknow
    B. Mumbai
    C. Jaipur
    D. Kolkata

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Small industrial Development Bank of India is a development financial institution in India, headquartered at Lucknow and having its offices all over the country.
  • Headquarters location: Lucknow || Founded: 2 April 1990 || Agency executive: : Mohammad Mustafa, (Chairman and Managing Director);
  • Question 6:___________ has launched Mars 2020 Perseverance rover mission with United Launch Alliance Atlas V rocket.
    A. ESA
    B. SpaceX
    C. NASA
    D. Roscosmos

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • NASA has launched Mars 2020 Perseverance rover mission with United Launch Alliance Atlas V rocket.
  • Administrator of National Aeronautics and Space Administration: Jim Bridenstine.
  • Question 7:SN Rajeswari has been appointed as Chairman & Managing Director of __________.
    A. New India Assurance
    B. United India Insurance
    C. Oriental Insurance Company Limited
    D. Life Insurance Corporation

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • SN Rajeswari has been appointed as Chairman & Managing Director of Oriental Insurance Company Limited.
  • Oriental Insurance Company Limited: Headquarters: New Delhi
  • Question 8:SKOCH Gold Award has been awarded to the Ministry of __________.
    A. Internal Affairs
    B. External Affairs
    C. Home Affairs
    D. Tribal Affairs

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • SKOCH Gold Award has been awarded to the Ministry of Tribal Affairs.
  • It is given for its Empowerment of Tribals through IT enabled Scholarship Schemes project.
  • Union Minister for Tribal Affairs: Arjun Munda.
  • Question 9:The Public Grievance System at the _________ Chief Minister’s Office has been conferred with the Digital India Platinum Award by Skoch Foundation.
    A. Rajasthan
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. West Bengal

    Answer and Explanation

    Answer: D

    The Public Grievance System at the West Bengal Chief Minister’s Office has been conferred with the Digital India Platinum Award by Skoch Foundation.

    Daily Current Affairs: 1st 2nd August

    Daily Current Affairs 1st-2nd August 2020 Current Affairs Quiz 1st-2nd August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest