Current Affairs Quiz 2 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2 August 2018

Question 1: Where is the head quarter of Bharat Earth Movers Limited?
A. Bengaluru
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Kolkata

Answer and Explanation

Answer: A

Bharat Earth Movers Limited, now known as BEML, is an Indian public sector undertaking, with headquarters in Bengaluru. It manufactures a variety of heavy equipment, such as that used for earth moving, transport and mining.

Question 2: Gopalkrishna Devdas Gandhi is a retired IAS officer and diplomat, who was the 22nd Governor of West Bengal serving from 2004 to 2009. He is the grandson of _____________.
A. Firoz Gandhi
B. Mahatma Gandhi
C. Indira Gandhi
D. Sanjay Gandhi

Answer and Explanation

Answer: B

Gopalkrishna Devdas Gandhi is a retired IAS officer and diplomat, who was the 22nd Governor of West Bengal serving from 2004 to 2009. He is the grandson of Mahatma Gandhi.

Question 3: The motive of logo and tagline in Geographical Indication certified products is to increase awareness about ____________ and also and importance of GI products in the country.
A. Intellectual property rights
B. Consumer rights
C. Competition rights
D. None of the Above

Answer and Explanation

Answer: A

The motive of logo and tagline in Geographical Indication certified products is to increase awareness about intellectual property rights (IPRs) and also and importance of GI products in the country.

Question 4: Which is India’s 1st State to Implement a Biofuel Policy?
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Punjab
D. Rajasthan

Answer and Explanation

Answer: D

Rajasthan became India’s 1st State to Implement Biofuel Policy.

Question 5: Lewis Hamilton MBE is a ________________ racing driver who races in Formula One for Mercedes AMG Petronas.
A. British
B. French
C. Spanish
D. German

Answer and Explanation

Answer: A

Lewis Hamilton MBE is a British racing driver who races in Formula One for Mercedes AMG Petronas.

Question 6: What is the current Cash Reserve Ratio (CRR)?
A. 5%
B. 3%
C. 6%
D. 4%

Answer and Explanation

Answer: D

Cash Reserve Ratio (CRR) is a certain minimum amount of deposit that the commercial banks have to hold as reserves with the central bank. CRR is set according to the guidelines of the central bank of a country.

Question 7: Who is the CEO of Karur Vysya Bank?
A. Rk Sinha
B. DP Mangal
C. PR Seshadri
D. Tejas Chumbhalkar

Answer and Explanation

Answer: C

Karur Vysya Bank is an Indian old private-sector bank, headquartered in Karur in Tamil Nadu. It was set up in 1916 by M. A. Venkatarama Chettiar and Athi Krishna Chettiar.

Question 8: Who will be conferred with 24th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
A.Arun Jaitley
B.Pratibha Patil
C.Gopalkrishna Gandhi
D.Amit Shah

Answer and Explanation

Answer: C

Gopalkrishna Gandhi will be conferred with 24th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award.Gopalkrishna Devdas Gandhi is a retired IAS officer and diplomat, who was the 22nd Governor of West Bengal serving from 2004 to 2009. He is the grandson of Mahatma Gandhi.

Question 9: Swachh Bharat Summer Internship ____________ hours of Swachhta programme was introduced by Government for the students of Higher Education Institutions and Universities.
A. 100
B. 200
C. 150
D. 50

Answer and Explanation

Answer: A

Swachh Bharat Summer Internship-100 hours of Swachhta programme was introduced by Government for the students of Higher Education Institutions and Universities.

Question 10: Which Indian-Australian mathematician is one of four winners of Fields medal awards also known as the Nobel prize for mathematics?
A. Karan Patel
B. Akshay Venkatesh
C. Rajeev Sharma
D. Ramesh Subramaniam

Answer and Explanation

Answer: B

Akshay Venkatesh is one of four winners of Fields medal awards. This award is also known as the Nobel prize for mathematics.Akshay Venkatesh is a Indian-Australian mathematician and is currently teaching in Stanford University.

Daily Current Affairs: 2 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2

Daily Current Affairs 2 August 2018 Current Affairs Quiz August 2 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest