Current Affairs Quiz 2 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 2 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 2 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 2 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 2 August 2019

Question 1:Wing Commander ________________ has become first IAF Pilot to perform a wingsuit skydive jump.
A. Tarun Chaudhri
B. Tarun Maheshwari
C. Tarun Mehta
D. Tarun Shah

Answer and Explanation

Answer: A

Wing Commander Tarun Chaudhri has become first IAF Pilot to perform a wingsuit skydive jump.

Question 2:Cabinet has approved increasing the number of Supreme Court Judges from 30 to ___________, excluding Chief Justice of India.
A. 34
B. 33
C. 35
D. 36

Answer and Explanation

Answer: B

Cabinet has approved increasing the number of Supreme Court Judges from 30 to 33, excluding Chief Justice of India.

Question 3:Government has launched ‘One Nation-One Ration Card scheme’ on a pilot basis in four states Telangana, Andhra Pradesh, _____________ and Gujarat.
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Kerala
D. Karnataka

Answer and Explanation

Answer: B

Government has launched ‘One Nation-One Ration Card scheme’ on a pilot basis in four states Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat.

Question 4:Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit at ______________.
A. Moscow
B. Tokyo
C. Landon
D. Berlin

Answer and Explanation

Answer: A

Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit at Moscow.

Question 5:____________ Journalist Ravish Kumar has been awarded Ramon Magsaysay Award for the year 2019.
A. New 24
B. Indian Today
C. ABP
D. NDTV

Answer and Explanation

Answer: D

NDTV Journalist Ravish Kumar has been awarded Ramon Magsaysay Award for the year 2019.

Question 6:Which City has topped QS Best Student Cities Ranking?
A. Tokyo
B. Paris
C. New York
D. Landon

Answer and Explanation

Answer: D

QS Best Student Cities Ranking is compiled by Global Education Consultancy ‘QS Quacquarelli Symonds’. || Bengaluru at 81st, followed by Mumbai at 85th, Delhi at 113th and Chennai at 115th.

Question 7:Where is the Headquarter of Indian Post Payment Bank?
A. Pune
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Hyderabad

Answer and Explanation

Answer: C

IMD:-Key people: : Anant Narayan Nanda as Secretary, Department of Post || Suresh Sethi as MD and CEO || Headquarters: New Delhi, India

Question 8:____________ has launched ‘iMudra’ Digital Account which comes with a digital wallet and a prepaid card.
A. IRCTC
B. Ministry of Railway
C. CRIS
D. NTES

Answer and Explanation

Answer: A

IRCTC has launched ‘iMudra’ Digital Account which comes with a digital wallet and a prepaid card.

Question 9:Mrutyunjay Mohapatra has been appointed as the Director General of ______________.
A. Employees’ State Insurance Corporation
B. National Weather Service
C. Employees’ Provident Fund Organisation
D. India Meteorological Department

Answer and Explanation

Answer: D

Mrutyunjay Mohapatra has been appointed as the Director General of India Meteorological Department.

Question 10:Ranjan Gogoi is the first person from _____________ to become Chief Justice of India.
A. South India
B. Northeast India
C. West Central India
D. North West India

Answer and Explanation

Answer: B

Ranjan Gogoi is the first person from Northeast India to become Chief Justice of India.

Daily Current Affairs: 2 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 2 August 2019 Current Affairs Quiz 2 August 2019 Current Affairs Infographic

Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)
Get Posts Like This Sent to your Email
Updates for Free Live sessions and offers are sent on mail. Don't worry: we do not send too many emails..:)



Join Our Newsletter
Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.
Join Our Newsletter
Leverage agile frameworks to provide a robust synopsis for high level overviews.
Special Launch Offer: 20% off all courses till 24th Jan, 2023.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
4 Short Term Courses launched for CAT-2021. Special 10% off as launch offer.
10
days
10
hours
10
minutes
10
seconds
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates
Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Pin It on Pinterest