Current Affairs Quiz 20 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 20 August 2018

Question 1: Which state is a major consumer of Cotton?
A. Maharashtra
B. Punjab
C. Rajasthan
D. Tamilnadu

Answer and Explanation

Answer: D

Tamil Nadu is the major consumer of cotton with nearly 45% textile mills.

Question 2: Where is the headquarter of ‘Nomura’?
A. Hiroshima
B. Tokyo
C. Nagasaki
D. Yokohamu

Answer and Explanation

Answer: B

Nomura is a Japanese financial company. Founded in 1925 , Headquarters – Tokyo, Japan.

Question 3: Who is the head coach of Australian Cricket Team?
A. Justin Langer
B. Tim Paine
C. Ricky Ponting
D. Shane Warne

Answer and Explanation

Answer: A

The Australia national cricket team is the joint oldest team in Test cricket history, having played in the first ever Test match in 1877.

Question 4: __________ is a statutory body established by an Act of Parliament to promote old age income security.
A. PFRDA
B. IRDAI
C. APY
D. SEBI

Answer and Explanation

Answer: A

PFRDA is a statutory body established by an Act of Parliament to promote old age income security.

Question 5: Who was the first Indian being honoured with US Legion of Merit?
A. Rajendrasinhji Jadeja
B. San Manek Shaw
C. K. M. Cariappa
D. HJ Naidu

Answer and Explanation

Answer: A

General Maharaj Shri Rajendrasinhji Jadeja, DSO (15 June 1899 – 1 January 1964), also known as Kumar Sri Rajendrasinhji and K.S. Rajendrasinhji, was the first Chief of Army Staff of the Indian army, and the second Indian, after Field Marshal K. M. Cariappa, to become Commander-in-Chief of the Indian Army.

Question 6: Novak Djokovic defeated __________ 6-4, 6-4 in the Cincinnati Masters final.
A. Andy Murray
B. Rafael Nadal
C. Roger Federer
D. Wilfred Tsonga

Answer and Explanation

Answer: C

Novak Djokovic defeated Roger Federer 6-4, 6-4 in the final.

Question 7: Apurvi Chandela is a ___________.
A. Handball Player
B. Sprinter
C. Shooter
D. Footballer

Answer and Explanation

Answer: C

Apurvi Singh Chandela is an Indian shooter who competes in the 10 metre air rifle event. She won the gold medal in the 2014 Commonwealth Games in Glasgow.

Question 8:What is the full form of UIDAI?
A. Unique Identification Authority of India
B. Uniquely Identification Authority of India
C. Unique Identification Association of India
D. Uniquely Identification Act of India

Answer and Explanation

Answer: A

The Aadhar data is collected by the Unique Identification Authority of India (UIDAI), a statutory authority established in January 2009 by the government of India, under the jurisdiction of the Ministry of Electronics and Information Technology.

Question 9: MoveHack-A global mobility hackathon has been launched by __________
A. Skill Development Ministry
B. Information and Broadcasting Ministry
C. MoHuA
D. NITI Aayog

Answer and Explanation

Answer: D

MoveHack 2018, NITI Aayog’s global mobility hackathon with total prize money of more than INR 2 crores, has received strong interest from across the globe. … Globally, more than 7,500 individuals and more than 3,000 teams have registered for the hackathon across the 10 themes of ‘Just Code It’ and ‘Just Solve It’.

Question 10: ___________ has been declared as the winner of Rajiv Gandhi Sadbhavana Award-2018.
A. Manikyalal Gandhi
B. Gopalkrishna Gandhi
C. Gopal Krishna Gokhale
D. M N Rao

Answer and Explanation

Answer: B

Gopalkrishna Gandhi is declared as the winner of Rajiv Gandhi Sadbhavana Award-2018

Daily Current Affairs: 20 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20

Daily Current Affairs 20 August 2018 Current Affairs Quiz August 20 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]