Current Affairs Quiz 20 August 2019

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 20 August 2019, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 20 August 2019 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 20 August 2019 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 20 August 2019

Question 1:____________ Chief Minister N Biren Singh has launched ‘School Fagadaba’ Scheme.
A. Nagaland
B. Meghalaya
C. Tripura
D. Manipur

Answer and Explanation

Answer: D

Manipur Chief Minister N Biren Singh has launched ‘School Fagadaba’ Scheme. Aim: To improve the infrastructure of government schools in the state.

Question 2:Government of India will launch a scheme titled ‘Jal Jeevan Mission’ to bring piped water to households by ___________.
A. 2022
B. 2024
C. 2023
D. 2021

Answer and Explanation

Answer: B

Government of India will launch a scheme titled ‘Jal Jeevan Mission’ to bring piped water to households by 2024.

Question 3:Former __________ Chief Minister Jagannath Mishra has passed away.
A. West Bengal
B. Odisha
C. Jharkhand
D. Bihar

Answer and Explanation

Answer: D

Jagannath Mishra was an Indian politician who served as Chief Minister of Bihar and a minister in the Union cabinet. Involved at a high level in the Indian National Congress, he was elected Chief Minister of Bihar three times.

Question 4:According to NGO Greenpeace, India, _________ is the world’s top emitter of anthropogenic sulphur dioxide with more than 15% of all SO2 hotspots.
A. Bangladesh
B. India
C. Pakistan
D. China

Answer and Explanation

Answer: B

According to NGO Greenpeace, India, India is the world’s top emitter of anthropogenic sulphur dioxide with more than 15% of all SO2 hotspots.

Question 5:___________ has been appointed as the MD and CEO of Idea-Vodafone replacing Balesh Sharma.
A. Ravinder Takkar
B. Gopal Vittal
C. Nick Read
D. Ravneet Gill

Answer and Explanation

Answer: A

Ravinder Takkar has been appointed as the MD and CEO of Idea-Vodafone replacing Balesh Sharma.

Question 6:__________ Franchise Chennai City FC has announced a strategic partnership with German Sports Goods Supplier ‘uhlsport’.
A. National Football League
B. Indian Super League
C. I-League
D. Durand Cup

Answer and Explanation

Answer: C

I-League Franchise Chennai City FC has announced a strategic partnership with German Sports Goods Supplier ‘uhlsport’.

Question 7:____________ will host the World Youth Chess Championship in October 2019.
A. New Delhi
B. Chennai
C. Mumbai
D. Bangalore

Answer and Explanation

Answer: C

Mumbai will host the World Youth Chess Championship in October 2019.

Question 8:The Total 2019 BWF World Championships is a badminton tournament which is held from 19 to 25 August in Basel, ___________.
A. Switzerland
B. Belgium
C. Austria
D. Germany

Answer and Explanation

Answer: A

The Total 2019 BWF World Championships is a badminton tournament which is held from 19 to 25 August at St. Jakobshalle in Basel, Switzerland.

Question 9:Sprinter ____________ has been appointed as Asian Athletics Association’s Athletes Commission member.
A. Anju Bobby George
B. Milkha Singh
C. Karnam Malleswari
D. PT Usha

Answer and Explanation

Answer: D

PT Usha has been appointed as Asian Athletics Association’s Athletes Commission member.

Question 10:K Thangaraj has bagged ____________- Fellowship 2019 for his contribution in the field of population and medical genomics.
A. J C Basu
B. J C Bose
C. S C Bose
D. S C Basu

Answer and Explanation

Answer: B

K Thangaraj has bagged J C Bose Fellowship 2019 for his contribution in the field of population and medical genomics.

Daily Current Affairs: 20 August

General Knowledge Tests for August-2019
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26August-27August-28August-29August-30August-31

Daily Current Affairs 20 August 2019 Current Affairs Quiz 20 August 2019 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest