Current Affairs Quiz 21 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 21 August 2018

Question 1: Where is the head quarter of Indiabulls Housing Finance?
A. Gurgaon
B. Mumbai
C. Lucknow
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: A

Indiabulls Housing Finance is in Real Estate, Infrastructure, Housing Finance and Securities. Founded in 2000. Headquarters – Gurgaon .Corporate Office – Mumbai

Question 2: Who is the PM of Mauritius?
A. Barlen Vyapoory
B. Pravind Jugnauth
C. Pravind Vyapoory
D. Barlen Jugnauth

Answer and Explanation

Answer: B

Mauritius:- Capital – Port Louis , Currency – Mauritian Rupee , President – Barlen Vyapoory , Prime Minister – Pravind Jugnauth

Question 3: Chandrayaan-1 was India’s first lunar probe. It was launched by the Indian Space Research Organisation in October _________________, and operated until August 2009.
A. 2008
B. 2005
C. 2007
D. 2006

Answer and Explanation

Answer: A

Chandrayaan-1 was India’s first lunar probe. It was launched by the Indian Space Research Organisation in October 2008, and operated until August 2009. The mission included a lunar orbiter and an impactor.

Question 4:Who is the Chairman of Food Safety and Standards Authority of India?
A. Ashish Bahuguna
B. Ashish Bhanwalala
C. Ajay Tyagi
D. Ram Lakhtakiaya

Answer and Explanation

Answer: A

Founded: August 2011 , Sector: Food safety , Jurisdiction: India , Headquarters: New Delhi, Agency executive: Ashish Bahuguna (Chairman), Pawan Kumar Agarwal (Chief Executive), Parent agency: Ministry of Health and Family Welfare.

Question 5: NABARD Day is celebrated on ____________.
A. 12 July 1985
B. 12 July 1983
C. 12 July 1984
D. 12 July 1982

Answer and Explanation

Answer: D

NABARD Chairman: – Harsh Kumar Bhanwala, Headquarters:- Mumbai, Established on- 12 July 1982.

Question 6: What is the Theme of World No Tobacco Day?
A. Say yes to ‘No Tobacco’
B. Tobacco a Threat to Development
C. Tobacco and heart disease
D. Tobacco a curse

Answer and Explanation

Answer: C

Every year, on 31 May, WHO and partners mark World No Tobacco Day (WNTD), highlighting the health and other risks associated with tobacco use, and advocating for effective policies to reduce tobacco consumption. The focus of World No Tobacco Day 2018 is ‘Tobacco and heart disease.’

Question 7: Vinesh Phogat has become first Indian woman wrestler to win A Gold in _______________ kilogram women’s Freestyle category.
A. 55
B. 48
C. 50
D. 62

Answer and Explanation

Answer: C

Vinesh Phogat has become first Indian woman wrestler to win A Gold in 50 kilogram women’s Freestyle category.

Question 8: What is the capital of São Tomé and Príncipe ?
A. São Tomé
B. Principe
C. Mao Siro
D. San de Siro

Answer and Explanation

Answer: A

São Tomé and Príncipe, an African island nation close to the equator, is part of a volcano chain featuring striking rock and coral formations, rainforests and beaches.

Question 9: How many players are there in each team in a Sepak takraw game?
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer and Explanation

Answer: A

A game of Sepak Takraw is played between two teams (known as Regu). Each Regu has three players on court. Sepak takraw, or kick volleyball, is a sport native to Southeast Asia. Sepak takraw differs from the similar sport of Foot volley in its use of a rattan ball and only allowing players to use their feet, knee, chest and head to touch the ball.

Question 10: Who is the current President of FIFA?
A. Giorgio Cellini
B. Gianni Infantino
C. Qaeda Bazooka
D. Gianni Bazzarati

Answer and Explanation

Answer: B

About FIFA:- President: Gianni Infantino ,Headquarters: Zürich, Switzerland ,Founded: 21 May 1904, Rue Saint-Honoré, Paris, France

Daily Current Affairs: 21 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21

Daily Current Affairs 21 August 2018 Current Affairs Quiz August 21 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest

[i]
[i]