Current Affairs Quiz 21st 22nd August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 21st 22nd August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 21st 22nd August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 21st 22nd August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 21st 22nd August 2020

Question 1:___________- has become sponsor of Indian team for Tokyo Olympics.
A. INOX Group
B. Birla Group
C. PVR Group
D. Broadway Group

Answer and Explanation

Answer: A

  • INOX Group has become sponsor of Indian team for Tokyo Olympics.
  • The Inox Group is a diversified Indian conglomerate with activities spanning manufacturing medical and industrial gases, cryogenic equipment, LNG storage and distribution equipment and multiplex chains.
  • Question 2: ______________ became India’s cleanest city for the fourth year in a row in the Swachh Survekshan 2020.
    A. Bhopal
    B. Indore
    C. Mysuru
    D. Surat

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Union Minister Hardeep Singh Puri announced the Swachh Survekshan 2020.
  • Indore became India’s cleanest city for the fourth year in a row.
  • Top Three: Indore (Madhya Pradesh) || Surat (Gujarat) || Navi Mumbai (Maharashtra)
  • Question 3:Which of the following has topped Atal Ranking of Institutions on Innovation Achievements (ARIIA) 2020?
    A. IIT Delhi
    B. IIT Bombay
    C. IIT Madras
    D. IIT Kharagpur

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • It is the ranking for being the best centrally funded institution in India.
  • 1. IIT Madras
  • 2. IIT Bombay
  • 3. IIT Delhi
  • Question 4:__________ has singed an MoU with IIT Patna to establish academic collaboration.
    A. Amazon
    B. Flipkart
    C. Sanpdeal
    D. PayTm

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Flipkart has singed an MoU with IIT Patna to establish academic collaboration.
  • Chief Executive Officer of Flipkart: Kalyan Krishnamurthy.
  • Question 5: _____________ as the International Day of Remembrance of and Tribute to the Victims of Terrorism in order to honor and support the victims and survivors of terrorism.
    A. 21 August
    B. 20 August
    C. 22 August
    D. 23 August

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • 21 August as the International Day of Remembrance of and Tribute to the Victims of Terrorism in order to honor and support the victims and survivors of terrorism.
  • The United Nations is an intergovernmental organization that aims to maintain international peace and security, develop friendly relations among nations, achieve international cooperation, and be a centre for harmonizing the actions of nations.
  • Question 6:The World Senior Citizen’s Day is celebrated on ___________ each year.
    A. 23 August
    B. 22 August
    C. 21 August
    D. 20 August

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • The World Senior Citizen’s Day is celebrated on 21 August each year.
  • The celebration took place for the first time on 1 October 1991. The day is known to increase awareness of the factors and issues that affect older adults, such as age deterioration and the study of problems that affect their lives, elder abuse.
  • Question 7:____________ Retail Ventures has acquired majority equity stake in Chennai-based Vitalic Health (Netmeds) as well as in its subsidiaries.
    A. Birla
    B. Tata
    C. Reliance
    D. Adani

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Reliance Retail Ventures has acquired majority equity stake in Chennai-based Vitalic Health as well as in its subsidiaries.
  • Online pharmacy platform ‘Netmeds’ is a subsidery of Vitalic Health
  • Question 8:__________ has launched ‘Kormo Jobs’ App in India to help people find jobs.
    A. Adobe
    B. Amazon
    C. Microsoft
    D. Google

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Google has launched ‘Kormo Jobs’ App in India to help people find jobs.
  • Google: CEO: Sundar Pichai || Headquarters: California
  • Question 9: Sports eyewear brand ‘Oakley’ has appointed Cricketer ___________ as its brand ambassador.
    A. Yuvraj Singh
    B. Hardik Pandya
    C. Virat Kohli
    D. Rohit Sharma

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Sports eyewear brand ‘Oakley’ has appointed Cricketer Rohit Sharma as its brand ambassador.
  • Oakley, Inc., based in Lake Forest, California, and a subsidiary of Italian corporate giant Luxottica based in Milan, designs, develops and manufactures sports performance equipment and lifestyle pieces including sunglasses, sports visors, ski/snowboard goggles, watches, apparel, backpacks, shoes, optical frames, and other accessories.
  • Question 10: _______________ has approved USD 1 billion loan for rapid transit system in India.
    A. New Development Bank
    B. Asian Development Bank
    C. Asian Infrastructure Investment Bank
    D. BRICS Bank

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Asian Development Bank has approved USD 1 billion loan for rapid transit system in India.
  • Headquarters: Mandaluyong, Philippines || President: Masatsugu Asakawa || Founded: 19 December 1966 || Membership: 68 countries || Purpose: Economic development
  • Question 11: _________ Payments Bank has launched Jan BachatKhata.
    A. Jio
    B. Indian Post
    C. Airtel
    D. Fino

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Fino Payments Bank has launched Jan BachatKhata.
  • Fino Payments Bank: Chairman: Prof Mahendra Kumar Chouhan || Established: 13 July 2006 || MD & CEO: Rishi Gupta || Headquarters: Mumbai
  • Question 12:Ministry of Electronics and Information Technology has launched ________________.
    A. Swadeshi Electronics Challenge
    B. Swadeshi Microprocessor Challenge
    C. Swadeshi PCB Design Challenge
    D. Swadeshi Instrumentation Challenge

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Ministry of Electronics and Information Technology has launched ‘Swadeshi Microprocessor Challenge’.
  • Aim: To use two microprocessors namely ‘SHAKTI (32 bit) and VEGA (64 bit)’ to develop various technology products.
  • Daily Current Affairs: 21st 22nd August

    Daily Current Affairs 21st-22nd August 2020 Current Affairs Quiz 21st-22nd August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest