Current Affairs Quiz 23 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 23 August 2018

Question 1: Rajaji National Park is located in which state?
A. Jharkhand
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Uttarakhand

Answer and Explanation

Answer: D

National Parks in Uttarakhand – Corbett National Park, Nanda Devi National Park, Rajaji National Park, Valley of National Flower Park

Question 2: Where is the headquarter of Institute of Chartered Accountant of India?
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Bhopal
D. Jaipur

Answer and Explanation

Answer: B

Headquarters – New Delhi , it was founded on 1st July, 1949.

Question 3: How many countries are a part of The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC)?
A. Seven
B. Six
C.Eight
D. Five

Answer and Explanation

Answer: A

The Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation is an international organisation of seven nations of South Asia and South East Asia.

Question 4: Which country was the winner of Men’s Hockey World Cup-2014?
A. Australia
B. India
C. Netherland
D. Argentina

Answer and Explanation

Answer: A

Australia won the title of Hockey World Cup-2014 and the Netherland became the Runner Up

Question 5: Ministry of Earth Sciences is planning to set up a Cyclone Warning Centre in __________, Kerala.
A. Thiruvananthapuram
B. Kochi
C. Calicut
D. Thrissur

Answer and Explanation

Answer: A

Ministry of Earth Sciences is planning to set up a Cyclone Warning Centre in Thiruvananthapuram, Kerala.

Question 6: Veer Savarkar International Airport is the name of the airport at ___________?
A. Shillong
B. Itanagar
C. Port Blair
D. Pune

Answer and Explanation

Answer: C

Veer Savarkar International Airport also known as Port Blair Airport is a customs airport located 2 km south of Port Blair and is the main airport of the Andaman and Nicobar Islands of India. It is named after Vinayak Damodar Savarkar.

Question 7: The BIMSTEC group was formed in __________.
A. 1998
B. 1999
C. 1997
D. 1994

Answer and Explanation

Answer: C

The BIMSTEC group was formed in 1997. Its members are Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka Myanmar and Thailand.

Question 8: WhatsApp was founded in 2009 by __________ and Jan Koum, both former employees of Yahoo!
A. Brian Acton
B. Brian Actor
C. Brian Rodrigues
D. Brian Burnley

Answer and Explanation

Answer: A

WhatsApp was founded in 2009 by Brian Acton and Jan Koum, both former employees of Yahoo!

Question 9: Who was the first recipient of UEFA President’s Award?
A. Jacques Delors
B. Alfredo Di Stéfano
C. Johan Cruyff
D. Francesco Totti

Answer and Explanation

Answer: A

The UEFA President’s Award recognises outstanding achievements, professional excellence and exemplary personal qualities. The accolade, first introduced by UEFA in 1998, is usually awarded annually to a football personality who is deemed to have advanced the game’s development and success.

Question 10: Shooter Rahi Sarnobat won Gold Medal in women’s _______ Pistol event at Asian Games 2018.
A. 10m
B. 25m
C. 20m
D. 50m

Answer and Explanation

Answer: B

Shooter Rahi Sarnobat won Gold Medal in women’s 25m Pistol event at Asian Games 2018.

Daily Current Affairs: 23 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23

Daily Current Affairs 23 August 2018 Current Affairs Quiz August 23 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest