Current Affairs Quiz 23rd 24th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 23rd 24th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 23rd 24th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 23rd 24th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 23rd 24th August 2020

Question 1:Ashwani Bhatia has been appointed as one of the Managing Director of the __________.
A. SBI
B. PNB
C. BOB
D. IDBI

Answer and Explanation

Answer: A

  • Ashwani Bhatia has been appointed as one of the Managing Director of the State Bank of India
  • Other three Managing Directors: Dinesh Kumar Khara || Arijit Basu || C.S. Setty
  • SBI: Chairperson: Rajnish Kumar || Headquarters: Mumbai
  • Question 2:_____________ has been appointed as the new Election Commissioner following resignation of Ashok Lavasa.
    A. Rajiv Sinha
    B. Rajiv Kumar
    C. Rajiv Sharma
    D. Rajiv Gupta

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Rajiv Kumar has been appointed as the new Election Commissioner following resignation of Ashok Lavasa
  • Sunil Arora is the present Chief Election Commissioner of India.
  • The Chief Election Commissioner heads the Election Commission of India, a body constitutionally empowered to conduct free and fair elections to the national and state legislatures and of President and Vice-President.
  • Question 3: Road Transport Minister __________has launched ‘Harit Path’ Mobile App.
    A. Rajnath Singh
    B. Piyush Goyal
    C. Nitin Gadkari
    D. Suresh Prabhu

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Road Transport Minister Nitin Gadkari has launched ‘Harit Path’ Mobile App.
  • Aim: to monitor the plantation along the national highways.
  • Question 4:Book ‘One Arranged Murder’ has been authored by ___________.
    A. Abhishek Kapoor
    B. Chetan Bhagat
    C. Anusha Bhagat
    D. Amish Tripathi

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Book ‘One Arranged Murder’ has been authored by Chetan Bhagat.
  • Chetan Prakash Bhagat is an Indian author and columnist. He was included in Time magazine’s list of World’s 100 Most Influential People in 2010. Bhagat graduated in mechanical engineering at IIT Delhi and completed an MBA at IIM Ahmedabad.
  • Question 5:Book titled ‘Grandparents’ Bag of Stories’ is authored by _____________.
    A. Sudha Murthy
    B. N. R. Narayana Murthy
    C. Rohan Murty
    D. Akshata Murthy

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Book titled ‘Grandparents’ Bag of Stories’ is authored by Sudha Murthy.
  • Sudha Murthy is an Indian engineering teacher, Kannada, Marathi and English author as well as a Social worker. She is also the Chairperson of the Infosys Foundation.She is the wife of co-founder of Infosys, N. R. Narayana Murthy. Sudha Murthy began her professional career in computer science and engineering.
  • Question 6: __________ with the National Skill Development Corporation to offer free digital skills training to learners in India.
    A. Amazon
    B. Infosys
    C. IBM
    D. Flipkart

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • IBM with the National Skill Development Corporation to offer free digital skills training to learners in India.
  • IBM: Executive Chairman: Virginia M. Rometty || CEO: Arvind Krishna || Headquarters: New York
  • Question 7:_____________ has entered into a strategic partnership with Nepal’s Sastodeal to help lakhs of Flipkart sellers get access to e-commerce market of Nepal.
    A. Snapdeal
    B. Amazon
    C. Flipkart
    D. PayTm

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Flipkart has entered into a strategic partnership with Nepal’s Sastodeal to help lakhs of Flipkart sellers get access to e-commerce market of Nepal.
  • Flipkart: CEO: Kalyan Krishnamurthy || Headquarters: Bangalore
  • Question 8:__________ India has launched Green Deposit Programme for corporate clients.
    A. ICICI
    B. HDFC
    C. Citi
    D. HSBC

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • HSBC India has launched Green Deposit Programme for corporate clients.
  • HSBC India: Headquarters: Mumbai || CEO: Surendra Rosha
  • Question 9:_____________’s non-life insurance business is set to merge with ICICI Lombard General Insurance.
    A. Birla Sun Life
    B. Axis AMC
    C. HDFC Ergo
    D. Bharti AXA

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • Bharti AXA’s non-life insurance business is set to merge with ICICI Lombard General Insurance.
  • It will create the third largest non-life insurance company of India.
  • Question 10:_____________ launched its international arm NPCI International Payments Ltd.
    A. CCI
    B. NPCI
    C. IBSRT
    D. RBI

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • National Payments Corporation of India launched its international arm NPCI International Payments Ltd.
  • Aim: To expand real-time payment system Unified Payments Interface (UPI) and card payment network RuPay in other countries.
  • NIPL will be headed by Ritesh Shukla as Chief Executive Officer (CEO).
  • NPCI: Headquarters location: Mumbai || MD & CEO: Dilip Asbe
  • Question 11: _________ has connected first Arab nuclear plant ‘Barakah’ to power grid.
    A. Oman
    B. Qatar
    C. Saudi Arabia
    D. UAE

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • UAE has connected first Arab nuclear plant ‘Barakah’ to power grid.
  • UAE: President: Khalifa bin Zayed Al Nahyan || Capital: Abu Dhabi || Currency: United Arab Emirates dirham
  • Question 12: ___________ has been declared as the cleanest state of India as per the Cleanliness Survey 2020 organized by Union Housing and Urban Affairs Ministry.
    A. Madhya Pradesh
    B. Chhattisgarh
    C. Gujarat
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Chhattisgarh has been declared as the cleanest state of India as per the Cleanliness Survey 2020 organized by Union Housing and Urban Affairs Ministry.
  • In Chhattisgarh, 100% door to door garbage collection was ensured.
  • Question 13:____________ has become the first state to provide Government Jobs on the basis of marks obtained in exams conducted by National Recruitment Agency.
    A. Madhya Pradesh
    B. Chhattisgarh
    C. Gujarat
    D. Rajasthan

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Madhya Pradesh has become the first state to provide Government Jobs on the basis of marks obtained in exams conducted by National Recruitment Agency.
  • National Recruitment Agency is a central agency established by the Indian Government, that will conduct a Common Eligibility Test for selection to non-gazetted posts in the central government and public sector banks.
  • Daily Current Affairs: 23rd 24th August

    Daily Current Affairs 23rd-24th August 2020 Current Affairs Quiz 23rd-24th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest