Current Affairs Quiz 25th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 25th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 25th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 25th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 25th August 2020

Question 1:Government of Uttar Pradesh has partnered with __________ to resolve Bundelkhand Water Crisis.
A. Israel
B. Japan
C. Singapore
D. Russia

Answer and Explanation

Answer: A

  • Government of Uttar Pradesh has partnered with Israel to resolve Bundelkhand Water Crisis.
  • Prime Minister of Israel: Benjamin Netanyahu.
  • Capital: Jerusalem || Currency: Israeli Shekel
  • Question 2: Minister for Tribal Affairs Arjun Munda has e-inaugurated Tribes India Showroom in __________.
    A. New Delhi
    B. Mumbai
    C. Pune
    D. Hyderabad

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Minister for Tribal Affairs Arjun Munda has e-inaugurated Tribes India Showroom in Mumbai.
  • It is an initiative of TRIFED, Ministry of Tribal Affairs to promote the livelihood of the tribal people.
  • Question 3: India’s longest river Rope-way has been inaugurated in ___________ over Brahmaputra river.
    A. Meghalaya
    B. Arunachal Pradesh
    C. Assam
    D. Sikkim

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • India’s longest river Rope-way has been inaugurated in Assam over Brahmaputra river.
  • Chief Minister of Assam: Sarbananda Sonowal || Governor: Jagdish Mukhi.
  • Question 4:India Pavilion has been inaugurated at Army-2020 International Military and Technical Forum in __________.
    A. Japan
    B. Russia
    C. USA
    D. UK

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • India Pavilion has been inaugurated at Army-2020 International Military and Technical Forum in Russia.
  • President of Russia: Vladimir Putin || Capital of Russia: Moscow.
  • Question 5:Government of Maharashtra and _________ have signed an MoU for $500 million for Mumbai Urban Transport Project-III.
    A. AIIB
    B. ADB
    C. NDB
    D. IMF

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Government of Maharashtra and AIIB have signed an MoU for $500 million for Mumbai Urban Transport Project-III.
  • Asian Infrastructure Investment Bank: President: Jin Liqun || Headquarters: Beijing, China.
  • Question 6: Competition Commission of India has approved the proposed acquisition of C&S Electric by __________.
    A. ABB
    B. Schindler Electric
    C. Siemens
    D. General Electric

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Competition Commission of India has approved the proposed acquisition of C&S Electric by Siemens.
  • Chairperson of Competition Commission of India: Ashok Kumar Gupta.
  • Siemens AG is a German multinational conglomerate company headquartered in Munich and the largest industrial manufacturing company in Europe with branch offices abroad.
  • Headquarters: Munich || CEO: Joe Kaeser
  • Question 7:________ has launched 5th series of Gaofen-9 Earth observation satellite.
    A. Australia
    B. Russia
    C. China
    D. USA

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • China has launched 5th series of Gaofen-9 Earth observation satellite.
  • China: Capital: Beijing || Currency: Renminbi || President: Xi Jinping.
  • Question 8:G Satheesh Reddy has been re-appointed as the chairman of ___________.
    A. Secretory, Department of Science
    B. ISRO
    C. HAL
    D. DRDO

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • G Satheesh Reddy has been re-appointed as the chairman of Defence Research and Development Organisation (DRDO).
  • DRDO Headquarters: New Delhi || DRDO Established: 1958.
  • Question 9: __________has bagged ‘Swachhta Hi Seva award’ for transforming Neyveli Township.
    A. ONGC
    B. Bharat Dynamics
    C. BHEL
    D. NLC India

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • PSU NLC India Limited (NLCIL) has bagged ‘Swachhta Hi Seva award’ for transforming Neyveli Township.
  • CMD of NLCIL: Rakesh Kumar || NLCIL Founded: 1956 || NLCIL Headquarters: Neyveli, Chennai, Tamil Nadu.
  • Question 10: Which of the following is the winner of 2019–20 UEFA Champions League?
    A. Paris Saint-Germain
    B. Bayern Munich
    C. Real Madrid
    D. Manchester City

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Winner: Bayern Munich
  • Runner-up: Paris Saint-Germain
  • Top scorer: Robert Lewandowski (15 goals)
  • Question 11: Which of the following is the winner of 2019–20 UEFA Europa League?
    A. Manchester United
    B. Sevilla
    C. AC Milan
    D. Inter Milan

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • Champions: Sevilla (6th title)
  • Runners-up: Inter Milan
  • Top scorer: Bruno Fernandes (8 goals)
  • Daily Current Affairs: 25th August

    Daily Current Affairs 25th August 2020 Current Affairs Quiz 25th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest