Current Affairs Quiz 26 August 2018

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26 August 2018, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26 August 2018 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26 August 2018 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article, Daily Current Affairs Today 26 August 2018

Question 1: Who is the CEO of Prasar Bharati?
A. Rajeev Singh
B. Shakti Shekhar Vempati
C. Surya Prakash
D. Shashi Shekhar Vempati

Answer and Explanation

Answer: D

Prasar Bharati is India’s largest public broadcasting agency. It is a statutory autonomous body set up by an Act of Parliament and comprises the Doordarshan Television Network and All India Radio.

Question 2: Who is the creator of ‘Neta – Leaders’ Report Card’ App?
A. Ravi Jindal
B. Pratham Mittal
C. Prathana Singh
D. Shrayans Shah

Answer and Explanation

Answer: B

National Electoral Transformation (NETA) App to rate Members of Parliaments and Members of Legislative Assembly.

Question 3: Air Chief Marshal ___________ is the present chief of Airforce Staff.
A. D.S Dhanoa
B. Sunil Lamba
C. Bipin Rawat
D. Arjun Singh

Answer and Explanation

Answer: A

Air Chief Marshal DS Dhanoa is the present chief of Airforce Staff.

Question 4: How many aircraft carriers does India have?
A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer and Explanation

Answer: A

Aircraft Carrier is a small floating airbase which can relocate any where in the world. Right now India has only aircraft carrier INS Vikramaditya and it was purchased from Russia. As per many Defence analyst India must have 4 Aircraft carriers.

Question 5: The Shanghai Cooperation Organization is an intergovernmental organization founded in Shanghai on 15 June ___________.
A. 2001
B. 2002
C. 2003
D. 2004

Answer and Explanation

Answer: A

The Shanghai Cooperation Organization (SCO) is an intergovernmental organization founded in Shanghai on 15 June 2001.

Question 6: Who was the founder of Punjab National Bank?
A. SC Bose
B. Mahatma Gandhi
C. Lala Lajpat Rai
D. Bipin Chandra Pal

Answer and Explanation

Answer: C

Punjab National Bank is an Indian multinational banking and financial services company. It is a state-owned corporation based in New Delhi, India. The bank was founded in 1894. CEO :- Sunil Mehta

Question 7: Who is the minister for communication in India?
A. Jayant Shukla
B. Jayant Sinha
C. Manoj Sinha
D. Anju Sharma

Answer and Explanation

Answer: C

Manoj Sinha is a minister of communication and minister of state for railways. He is a civil engineer. He was a student of IIT BHU .

Question 8: ________ bagged silver in the women’s 400m event at Asian Games.
A. Hima Das
B. Dutee Chand
C. Tinku Luka
D. T Usha

Answer and Explanation

Answer: A

Hima Das bagged silver in the women’s 400m event at Asian Games.

Question 9: Dipika Pallikal and Joshna Chinappa bagged a bronze medal each in the women’s singles _________ event.
A. Squash
B. Tennis
C. Table Tennis
D. Badminton

Answer and Explanation

Answer: A

Dipika Pallikal and Joshna Chinappa bagged a bronze medal each in the women’s singles squash event.

Question 10: _______ swimmer Rikako Ikee became the first woman athlete to bag six gold medals at a single edition of Asian Games.
A. Chinese
B. Japanese
C. Korean
D. Thai

Answer and Explanation

Answer: B

Japanese swimmer Rikako Ikee became the first woman athlete to bag six gold medals at a single edition of Asian Games.

Daily Current Affairs: 26 August

General Knowledge Tests for August-2018
Happy Learning!
August-1August-2August-3August-4August-5
August-6August-7August-8August-9August-10
August-11August-12August-13August-14August-15
August-16August-17August-18August-19August-20
August-21August-22August-23August-24August-25
August-26

Daily Current Affairs 26 August 2018 Current Affairs Quiz August 26 2018 Current Affairs Infographic




Pin It on Pinterest