Content Ad 002

Current Affairs Quiz August 26th, 2023

Directions for the quiz:
1. This quiz, the Current Affairs Quiz August 26th, 2023, is meant to be a check for your learning and is intended to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz August 26th, 2023, is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment.
3. Each question in the Current Affairs Quiz August 26th, 2023, followed by four options. You can select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend that you go through the article, Daily Current Affairs Today August 26th, 2023

Question 1:
Which monument did PM Modi visit during his trip to Greece?

A) Parthenon
B) Tomb of the Unknown Soldier
C) Acropolis Museum
D) Temple of Olympian Zeus

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. PM Modi paid his respects at Athens’ ‘Tomb of the Unknown Soldier’ during his tour of Europe.

Question 2:
What is the primary aim of India’s new National Curriculum Framework for school education?

A) Environmental Education
B) Increased Curricular Flexibility
C) Religious Studies
D) Corporate Training

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The new National Curriculum Framework aims to offer students more academic freedom and choices.

Question 3:
Which Indian state recently banned the use of plastic water bottles below 1-litre capacity?

A) Gujarat
B) Kerala
C) Assam
D) Uttar Pradesh

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The Assam Government has declared a ban on the production and use of plastic water bottles under 1-litre capacity.

Question 4:
What is the new upper limit for offline payment transactions set by the Reserve Bank of India (RBI)?

A) ₹100
B) ₹200
C) ₹300
D) ₹500

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. RBI has raised the upper cap for offline transactions from ₹200 to ₹500.

Question 5:
What is the theme for Women’s Equality Day 2023?

A) Gender Balance
B) Embrace Equity
C) Female Empowerment
D) Close the Gap

Content Ad 03

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. The theme for Women’s Equality Day 2023 is “Embrace Equity.”

Question 6:
Which city was named the best city in the India Smart Cities Awards 2022?

A) Surat
B) Agra
C) Delhi
D) Indore

Answer and Explanation

Answer: D

  • Explanation: The correct answer is D. Indore was recognized as the best city in the India Smart Cities Awards 2022.

Question 7:
Who has Infosys recently signed as their Women’s Tennis Brand Ambassador?

A) Serena Williams
B) Naomi Osaka
C) Iga Swiatek
D) Maria Sharapova

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Infosys has entered into a multi-year partnership with Women’s Tennis World No. 1, Iga Swiatek.

Question 8:
What is the name of the spot where India’s Chandrayaan-3 landed on the Moon?

A) Tiranga Point
B) Lunar Base
C) Shivashakti
D) Indira Point

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. The spot where Chandrayaan-3 landed on the Moon will be known as ‘Shivashakti.’

Question 9:
Which two countries are collaborating on the Lunar Polar Exploration (LUPEX) mission?

A) India and Russia
B) India and Japan
C) India and the USA
D) India and China

Answer and Explanation

Answer: B

  • Explanation: The correct answer is B. ISRO and The Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) are collaborating on the LUPEX mission.

Question 10:
What is the projected worth of India’s space industry in a few years, according to Prime Minister Modi?

A) $8 billion
B) $10 billion
C) $16 billion
D) $20 billion

Answer and Explanation

Answer: C

  • Explanation: The correct answer is C. Prime Minister Narendra Modi projected that India’s space industry could potentially double its worth to $16 billion.
Content Ads 02 Sample 01
Pop Up

LIVE STREAMING ON YOUTUBE

Starting 3rd June 2024, 7pm

Onwards

FREE CHEAT SHEET

Learn
How to Master VA-RC 

This free (and highly detailed) cheat sheet will give you strategies to help you grow

No thanks, I don't want it.

Join our Free TELEGRAM GROUP for exclusive content and updates

Rsz 1rsz Close Img

Join Our Newsletter

Get the latest updates from our side, including offers and free live updates, on email.

Rsz Undraw Envelope N8lc Smal
Rsz 1rsz Close Img