Current Affairs Quiz 26th 27th August 2020

Directions for the quiz:
1. This quiz, that is the Current Affairs Quiz 26th 27th August 2020, is meant to be a check for your learning and is meant to serve as a tool for assessment.
2. Current Affairs Quiz 26th 27th August 2020 is designed to check your Current Affairs General Knowledge and provide you with an assessment of the same.
3. Each question in Current Affairs Quiz 26th 27th August 2020 followed by 4 options. Select the most appropriate option for the question.
4. Before you take this quiz, we would recommend to you to go through the article,Daily Current Affairs Today 26th 27th August 2020

Question 1:____________ has become the first fast bowler to take 600 wickets in a Test Match Cricket.
A. Stuart Broad
B. James Anderson
C. Tim Southee
D. Pat Cummins

Answer and Explanation

Answer: B

  • James Anderson of England has become the first fast bowler to take 600 wickets in a Test Match Cricket.
  • James Michael Anderson, OBE, is an English international cricketer who plays for Lancashire County Cricket Club and the England cricket team. Anderson is the all-time leading wicket-taker among fast bowlers and holds the record of most wickets for England in both Test and One-Day International cricket.
  • Question 2: Which of the following state has topped Export Preparedness Index (EPI) 2020?
    A. Maharashtra
    B. Gujarat
    C. Tamilnadu
    D. Kerala

    Answer and Explanation

    Answer: B

  • NITI Aayog has released the report on Export Preparedness Index (EPI) 2020 to evaluate the export preparedness and performance of Indian states.
  • Top Three:
  • 1. Gujarat
  • 2. Maharashtra
  • 3. Tamilnadu
  • Question 3:Vinay Tonse has been appointed as the new MD and CEO of _________ Mutual Fund.
    A. Axis
    B. HDFC
    C. SBI
    D. ICICI

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • Vinay Tonse has been appointed as the new MD and CEO of SBI Mutual Fund.
  • SBI Mutual Fund Headquarters: Mumbai, Maharashtra.
  • Question 4:_________ Bank has launched ‘Liberty Savings Account’ for the Indian Youth.
    A. Axis
    B. HDFC
    C. SBI
    D. ICICI

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • Axis Bank has launched ‘Liberty Savings Account’ for the Indian Youth.
  • Axis Bank: Headquarters: Mumbai || MD and CEO: Amitabh Chaudhry
  • Question 5:_________ has rolled out Debt and Credit Guarantee Product ‘Structured Finance and Partial Guarantee Program for Non-Banking Finance Companies (NBFC)-Micro Finance Institutions (MFIs)’.
    A. NABARD
    B. RBI
    C. SEBI
    D. Niti Aayog

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • NABARD has rolled out Debt and Credit Guarantee Product ‘Structured Finance and Partial Guarantee Program for Non-Banking Finance Companies (NBFC)-Micro Finance Institutions (MFIs)’.
  • Aim: ‘to offer undisturbed flow of credit to the last mile in rural areas hit by the pandemic.’
  • Chairman of NABARD: Govinda Rajulu Chintala.
  • Question 6: _____________ Bank has become the 1st bank in India to use Satellite data to assess creditworthiness of farmers.
    A. Axis
    B. HDFC
    C. SBI
    D. ICICI

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • ICICI Bank has become the 1st bank in India to use Satellite data to assess creditworthiness of farmers.
  • The techniques to measure an array of parameters related to the land, irrigation and crop patterns and use it in combination with demographic and financial parameters of farmers.
  • ICICI Bank MD & CEO: Sandeep Bakhshi.
  • Question 7:_____________ General Insurance has launched ‘Shagun – Gift an insurance’ Scheme for its users.
    A. Axis
    B. HDFC
    C. SBI
    D. ICICI

    Answer and Explanation

    Answer: C

  • SBI General Insurance has launched ‘Shagun – Gift an insurance’ Scheme for its users.
  • SBI General Insurance: Headquarters: Mumbai || MD and CEO: Prakash Chandra Kandpal.
  • Question 8:World Health Organization has certified African continent free from wild _______ virus.
    A. Hepatitis
    B. Measles
    C. Ebola
    D. Polio

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • World Health Organization has certified African continent free from wild Polio virus.
  • Director-general of World Health Organization: Tedros Adhanom.
  • Question 9:__________ will launch Nationally Determined Contributions (NDC)–Transport Initiative for Asia (TIA) India Component.
    A. Department of Transport
    B. Planning Commission
    C. Road and Transport Ministry
    D. NITI Aayog

    Answer and Explanation

    Answer: D

  • NITI Aayog will launch Nationally Determined Contributions (NDC)–Transport Initiative for Asia (TIA) India Component.
  • Aim: A platform in order to decarbonize transport in India.
  • Question 10: The first-ever state ‘Dragonfly Festival’ in ________ will be observed by WWF-India State Office with the Society for Odonate Studies (SOS).
    A. Kerala
    B. Karnataka
    C. Maharashtra
    D. Gujarat

    Answer and Explanation

    Answer: A

  • The first-ever state ‘Dragonfly Festival’ in Kerala will be observed by WWF-India Kerala State Office with the Society for Odonate Studies (SOS).
  • Kerala: Chief Minister: Pinarayi Vijayan || Governor: Arif Mohammad Khan.
  • Daily Current Affairs: 26th 27th August

    Daily Current Affairs 26th-27th August 2020 Current Affairs Quiz 26th-27th August 2020 Current Affairs Infographic




    Pin It on Pinterest